iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Може да ви заболи кръста, което е наследствено и нищо не може да се направи

Може да ви заболи кръста, което е наследствено и нищо не може да се направи 07_1437740906

Лято е и често се налага да вдигаме различни тежести - багажа за морето, тежката раница за планината или просто бурканите със зимнина, които някой вече предвидливо е затворил. В повечето от тези случаи обаче 20-килограмовите сакове се оказват изключително изпитание за нашия кръст.

Статистиката сочи, че близо 80 процента от хората вече са изпитвали, изпитват или ще изпитат болки в гърба в определен момент от своя живот. Казано накратко - ако се сецнете, докато затваряте багажника на тръгване към морето, цялата ви почивка е загубена.

Когато организмът е нетрениран, често се получават дискови хернии, дископатии и други хронични заболявания, които могат да се отключат само от качването на тежък куфар няколко етажа до хотелската стая.

Какво причинява неразположението

Кръстът, както и шията са най-подвижните зони на гръбначния стълб. Кръстът обаче е подложен на много по-интензивен механичен стрес и разпъване в сравнение с шийния отдел, тъй като носи значително по-голям товар, пише здраве.бг.

На практика гръбнакът носи цялото тяло. Той има ролята на пружина, която балансира при ходене и държи главата и мозъка на сигурно място, като не позволява сивото вещество да се тресе при всяка стъпка. Благодарение на гъвкавите му качества при движение на тялото той обира вибрациите и заедно с колената помага на организма да функционира правилно. Според лекари, ако тази идеално създадена система не работеше, вътрешните ни органи щяха да приличат на постоянно поклащаща се супа, а мозъкът въобще не би могъл да функционира.

За съжаление обаче дисковете, които са разположени между гръбначните прешлени, с времето се изхабяват. Те имат ролята на мини амортисьори и са пълни със слузеста течност, която прилича на силиконов имплант.

Износените междупрешленни дискове много по-лесно се травмират и тяхната обвивка се пропуква, пропускайки желеподобно вещество, наречено пихтиеста материя. Понякога това издуване причинява притискането на околните нерви, което пък води до изключително неприятни болки.

Не винаги обаче болките в гърба са причинени от дископатии. Неправилната поза и претоварването са сред най-честите причини за скованост и болка, но в тези случаи дискомфортът често отшумява за няколко дни. Диабетът също може да е причина за болките в кръста.

Даже скенерът не помага

Дори и разполагайки с най-модерните технологии в областта на образната диагностика, в много случаи специалистите са безпомощни в определянето на точната причина за болката в кръста. Понякога претоварването и лошата поза не са единствените причинители на така ужасните болки в гърба.

Според специалисти причината трябва да се търси в наследствеността. Генетичният фактор е една от основните причини за появата на слабост в гръбнака. Ето защо, ако баща ви е имал проблеми с кръста, почти сигурно е, че и вие ще имате. На практика нищо не може да се направи за лечението на болест, която е закодирана в ДНК-то.

Освен това е важно и какви количества болкови рецептори ви е заложила природата.

Хората, които са склонни да страдат от болежки в долната част на гръбначния стълб, често имат повече на брой и по-чувствителни болкови центрове, наречени ноцирецептори, които изпращат сигнали за силен дискомфорт до мозъка. Затова при различни хора едно и също състояние може да е съпроводено с непоносима болка, но може и да се усеща доста по-леко.

Упражненията

Силните хапчета, ластичните колани или пък инжекциите в гръбнака са само временно решение на проблема с болките в гърба. За да не се притеснявате да вдигнете куфара за почивката си, трябва да правите редовни упражнения.

Това означава поне три пъти седмично да влизате във фитнеса и да тренирате гърба и корема. Когато кръстът ви е слаб, околните мускули могат да му помагат при вдигането и носенето на по-тежки товари.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.