iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Направете си лековита ракия от див чесън

Направете си лековита ракия от див чесън 03_1458890036

Щом снегът се стопи и първите дървета цъфнат, дивият чесън започва да си проправя път в буковата шума и да подава остри зелени листенца, като билкарите го наричат левурда или магьоснически лук, но както и да ви е познат, пролетното растение е сред полезните дарове на природата, които виреят по нашите географски ширини.

Визуално много прилича на момина сълза, а цветовете му са малко по-различни, но също бели. Крехките му листенца обаче са много вкусни и нямат натрапчив лютив нюанс. Дивият чесън изниква от малка луковичка, която цяла година спи и се събужда в първите топли дни от пролетта. Расте на сенчести, богати на хумус почви, предимно в широколистни букови гори. Спокойно може да си го отглеждате и в лехата с цветя в градината, въпреки че в по-топлите региони растението не вирее особено добре. На места наричат растението и мечи лук, защото според народните вярвания след зимния сън мечките го ядат, за да си пречистят стомаха, червата и кръвта. В народната медицина от стари времена се е използвал едновременно като подправка на ястия и като лечебно средство. Той е най-полезен пресен, а когато изсъхне, лечебните му свойства изчезват.

Като подправка или в салата

Дивият чесън е идеално допълнение към салата с маруля и рукола. Той може да бъде използван и като подправка - за поръсване на печени картофки или месо – общо взето, може да се използва за всички ястия, в които обикновено слагаме магданоз.

При кожни болести

Някои лекуват кожни болести с дивия чесън, а други предпочитат да оползотворят билката по възможно най-радикалния начин - като приготвят от него лечебна ракия, която да пият хем за здраве, хем за настроение рано сутрин. Все пак билкарите предупреждават, че от лековития илач се приемат минимални количества. Няколко капки сок от листата на дивия чесън пък могат да бъдат използвани и като благотворен мехлем за трудно зарастващи рани - течността има силно антибактериални свойства.

Луковици с мляко при болки в стомаха

За стомаха и други чревни проблеми пък нарязаните на ситно листа или луковици се заливат с топло мляко, престояват няколко часа, след което се пие по няколко глътки. Отразява се добре при остри и хронични стомашно-чревни разстройства, запек, глисти, хронична кашлица. Пресните листа на дивия чесън пречистват също бъбреците и пикочния мехур и стимулират уринирането.

Как да приготвим спиртен извлек

Рецептата за лековитата ракия от див чесън е различна в отделните региони на страната ни, но принципът е един и същ. В стъклена бутилка се слагат нарязани листа от див чесън или луковици, допълва се с домашна ракия и се оставя да престои на пряка слънчева светлина за 14 дни. След това се приема по една чаена лъжичка, разредена с вода – твърди се, че помага за подобряване на паметта и срещу атеросклероза, безсъние, високо кръвно налягане, виене на свят.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.