iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Нарцисизмът на мачовците опасен за здравето

Мачо- сн. Интернет

Нарцисизмът у мъжете може да е добър за тяхното самочувствие, но се оказва твърде опасен за здравето им, пише сайтът PLoS ONE, позовавайки се на проучване на екип от Мичиганския университет.

Американски психолози с изследвали 106 доброволци, мъже и жени. Те трябвало да попълнят въпросници, които да определят техните личностни характеристики. След това екипът взел проби от слюнката на участниците в експеримента, за да установи нивата на кортизол в нея - хормона на стреса.

Мъжете, които показали "нездравословно" развито его и самовлюбеност, по правило били и с по-високи концентрации на кортизол, дори и в релаксиращи ситуации. При жените не били наблюдавани подобни процеси.

Авторите на проучването не могат да дадат точно обяснение на стреса при суетните представители на мъжкия пол. Но предполагат, че той се дължи на желанието у мъжете да покажат надмощие и сила. Непрекъснатото преследване на това клише ги прави уязвими в здравно отношение. Високите нива на кортизол водят до повишено кръвно налягане и до голям риск от инфаркт.

"Нарцистичните мачовци имат свръхразвито самомнение, но често са твърде уязвими и използват защитни стратегии като агресията, когато чувството им за превъзходство е накърнено. А това води до конфликти и до стресови ситуации, които се отразяват на здравето им", заявява ръководителят на експериментите Дейвид Рейнхард.

Учените все пак изтъкват, че "здравословни" нива на нарцисизъм са полезни за индивида, който е добре да има добро самочувствие за себе си. Но нещата излизат извън контрол при свръхраздуто самомнение, при чувството за уникалност и величие, които могат да доведат до депресии и психически разстройства.

При здравословните нива на суета, както при мъжете, така и при жените, не са били наблюдавани повишени нива на кортизола, пише сайтът.

Нарцистичното разстройство на личността се отнася към групата на драматичните личностови разстройства. То съчетава подчертано нестабилно емоционално състояние с изкривена представа за собствена личност. Характеризира се с преувеличено себеуважение, чувство за превъзходство, пълно ангажиране на вниманието със собствените успехи и способности, убеденост във възможностите и едновременно с пренебрежение към качествата и заслугите на околните.

Това поведение обаче,  прикрива една крехка, лесно ранима, несигурна личност, уязвима към критика, неуспех, поражение.

Критериите за Нарцистичното личностово разстройство са дефинирани от DSM - Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. За поставяне на диагнозата са нужни 5 от тях.

  • Засилено чувство за собствена значимост
  • Идеи за собствено превъзходство, красота, интелигентност
  • Убеждение за собствена уникалност
  • Изискване на възхищение от околните
  • Очакване за неотменно добро отношение , независимо от поведението
  • Експлоататорско отношение към околните, което се приема за естествено
  • Липса на емпатия
  • Чести прояви на ревност или убеждение, че другите му завиждат
  • Чести прояви на безпардонност и арогантност

Лечението на личностовите разстройства е продължително. Основно е значението на психотерапията.

Лицата с личностови разстройства не допускат наличието на психичен проблем и не търсят помощ. По-често техни близки ги свързват с психиатър. Дори и сами да поемат инициативата за консултация, те търсят причината в другите, в обстоятелствата в ежедневието, но не и в самите себе си.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.