iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Народният представител инж. Любомир Бонев отправи въпрос към министъра на Културата, свързан с храм-кладенец в с. Гърло

Народният представител инж. Любомир Бонев отправи въпрос към министъра на Културата, свързан с храм-кладенец в с. Гърло 09_1504798977

Народният представител от ПГ на „БСП за България“ инж. Любомир Бонев отправи въпрос към министъра на Културата. Той е свързан с мерките за опазването на мегалитния храм-кладенец в с. Гърло общ. Брезник, като след сигнал на жители на Брезник народните представители Любомир Бонев и Станислав Владимиров са посетили мегалитния храм-кладенец, където са се убедили, че Античният комплекс включващ и „Римска баня“ и „Късноантичен комплекс Кула“ е в окаяно състояние. „Навесът на паметника е напълно разрушен, няма видеонаблюдение и каквато и да е охрана на обекта“, каза още Бонев. Той добави, че въпреки, че транспортната инфраструктура на обекта е нарушена, Министерството трябва да влезе в ролята си и да вземе спешни мерки за опазването на този единствен по рода си паметник на Балканите, защото общината не е водеща в този случай. „Ако тези мерки не се вземат в най-скоро време античният комплекс ще бъде разрушен от иманярските набези“, категоричен бе Бонев.

В отговора си министър Банов обясни, че през 2014 г. е сключен договор между министерството и община Брезник като стойността на проекта е 50 000 лв. през август същата година на общинската администрация са преведени 35 000 лв. По думите му, местната управа е поискала удължаване на срока на проекта заради лошата инфраструктура довеждаща до обекта, което не е удовлетворено от културното министерство и парите са върнати.
Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.