iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Най-добре е да се яде риба два пъти седмично

Най-добре е да се яде риба два пъти седмично 09_1443518766

Съветът на диетолозите да ядем два пъти седмично риба, за да бъдем по-здрави и дълголетни, води до логичния въпрос: а ако вложим повече старание и го правим всеки ден, дали пък няма да станем още по? Измеренията на полезното за отделния човек винаги са индивидуално определени, но стига човек да харесва морската храна, да е здрав и да приготвя рибата с щадящите кулинарни техники - на пара, варене, задушаване, печене.

Това е експертното мнение на д-р Митко Ригов - специалист по хранене и диететика с 30 г. практика, главен асистент по хранене и диетолог на Александровска болница. “Въпреки че няма проблем за всекидневното включване на риба в менюто на такива хора, аз бих препоръчал като оптимална схемата, в която са предвидени и два вегетариански дни в седмицата”, уточнява той.

Въпреки че рибата е много полезна, към нея трябва да се отнасят
по-предпазливо хора с високи нива на пикочна киселина или ускорена функция на щитовидната жлеза.

Наднормената пикочна киселина води до отлагане на кристали в ставите и заболяването подагра - болезнения подагрозен артрит. Рибата естествено съдържа пурини и при нарушената им обмяна заболяването се влошава, което прави тази храна неподходяща за честа употреба при високи стойности на пикочна киселина.

Друга е причината за пестеливо включване на морския вид в менюто на хората с хиперфункция на щитовидната жлеза. Те не трябва да прекаляват с приема на йод. А в морската риба минералът се съдържа в сравнително големи количества. Компормисен вариант са речните видове.

Някои диетолози препоръчват и бременните да не се престарават с рибата заради тежките метали, които се натрупват в нея, ако живее в замърсени води. Вероятността е най-голяма за океанския улов.

Ако се купуват по-дребни морски екземпляри, вероятността да са акумулирали токсини е по-малка. Такъв избор може да намали чувствително рисковете за интоксикация на бъдещата майка и бебето, обясни д-р Ригов.

В България въпреки наличието на много реки и море няма традиция да се яде редовно риба. За цяла година на човек се падат по около 5 кг - много под препоръчваните 2 порции всяка седмица.

Практиката на специалиста по лечебно хранене показва, че рибата има осезаем ефект върху сърдечното и съдовото здраве.

Това се дължи на т.нар. добри мазнини - омега-3 мастните киселини, които се наричат есенциални - организмът ни се нуждае от тях, но сам не може да ги произвежда за разлика от някои други вещества, които успява да синтезира. Мазните риби са много богати на омега-3 мазнини, които имат допълнителното предимство да се усвояват много лесно и пълноценно от организма ни, обясни д-р Ригов.

На пръв поглед звучи парадоксално, но рибеното масло, което всъщност осигурява вълшебната съставка, помага за отслабване и възпрепятства омазняването на черния дроб.

Тя има реален потенциал да спира клетъчните възпаления, които са в основата на всички заболявания - от акне до рак.

Благодарение на ефекта си върху сивото вещество на мозъка омега-3 мазнините подобряват паметта и настроението. Затова и са първо средство на избор за естествено повлияване на потиснатост и следродилна депресия.

ДИВОТО ЗОВЕ: Най-полезни са от морето и реката

Дивите риби са по-полезни от онази, добре охранената, дето си я избирате да ви я хванат от развъдника, защото свободно живеещите се хранят естествено. Това означава, че натрупват повече полезни вещества от своята храна. А благодарение на това - и вие.

Експерти все по-често повдигат въпроса за разликата между живеещите в естествена среда диви риби и отглежданите във специални ферми и развъдници. Хранителните смески изкушават фермерите, защото така произвеждат повече продукция на единица площ. Но ограниченото пространство и многото риби на едно място са предпоставка за по-голям риск от заболявания на обитателите. Затова производителите може да са принудени да ги лекуват с антибиотици, предупреждават специалистите по хранене.

Това не означава, че трябва да купувате само дива сьомга, чиято цена предизвиква коментара: “Златна ли е?”. Много от достъпните и евтини риби също са полезни за здравето.

Скумрията и дори цацата имат полезни мазнини като сьомгата

Двата популярни мита за рибата вероятно допринасят за странния факт в държава с толкова много водни басейни да се яде риба едва ли не само по Никулден.

Първата заблуда е, че най-полезна е дивата сьомга, чиято цена предизвиква разширяване на зеницата, а евтините достъпни български риби са второ качество.

Втората - че рибата не дава възможност за разнообразна кухня. Един вид - за рибно ястие броим само пържената и на скара.

Сьомгата наистина е полезна и най-често това се обяснява с многото омега-3 мазнини, които тя съдържа. Но съвсем не е единственият добър избор. Например скумрията е поне 4-5 пъти по-евтина от сьомгата, а съдържа 3 пъти повече от полезните омега-4 мастни киселини. Близки количества може да се набавят и от херингата и сардините.

Дори символът на евтина риба - цацата, покрива критериите на диетолозите за ценна храна. Като дори има един допълнителен бонус - понеже често се яде с костите, е източник на много важния за услужливостта на мозъка фосфор. В една порция цаца се крият 70% от дневната потребност на организма от фосфор.

Младите рибки по принцип се смятат за добър избор, защото се смята, че не са акумулирали големи количества токсични метали и микроскопични частички пластмаси.

И двете групи замърсители имат славата на предизвикващи тежки заболявани и даже рак. Сравнително нова тема е хормоноподобното влияние на остатъците от пластмасови боклуци, които все по-често се срещат в моретата и океаните.

С порция риба даваме на организма не само най-добрите възможни мазнини, но перфектно усвоими белтъчини. При това с едно нискокалорично хранене - със 150-200 грама риба в чинията и салата, не можем да превишим оптималните за едно основно ядене 200-300 калории. А ще се запасим и с прилично количество селен и витамините А, Е, от група В.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.