iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Не са отровни сенките, произвеждани в пернишко

Не са отровни сенките, произвеждани в пернишко 02_1423581962

Отровните сенки за очи, за които стана ясно наскоро и са произвеждани някъде в Пернишко, не са отровни.

Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Перник опроверга категорично твърденията на шефа на РЗИ в Монтана д-р Даниела Караилиева, която обяви, че козметичният продукт е канцерогенен.

Новината за опасната козметика бе публикувана в редица медии, които се позоваха на регионалния вестник „Конкурент”, отразяващ случващото се във Видин, Враца и Монтана. Пред изданието д-р Караилиева съобщила, че сенки за очи, които съдържат опасния метал – олово, се издирват в магазинната мрежа в област Монтана. По думите й става въпрос за козметика, произведена на територията на предприятие, намиращо се в област Перник. Продуктът трябвало да бъде издирен и спрян, тъй като предизвиквал алергии, криел и канцерогенен риск.

Истината е, че сенките се произвеждат от предприятие в Радомир по поръчка на немска козметична фирма. Произведени са 1 620 броя. Гримът е бил само за износ и не е пускан в магазинната мрежа у нас, обясни директорът на РЗИ-Перник д-р Антоанета Григорова.

Въпросните сенки нито съдържат вредни съставки, нито са пускани на пазара в България, уточни тя. Всички съставки са със сертификат и през декември миналата година козметичният продукт е изследван в РЗИ- София. При пробите не са открити никакви отклонения, подчерта Григорова.

Предприятието в Радомир работи само за европейски фирми, а пробите на проблемните сенки се пазят в цеха. Нещо повече, немската фирма, по чиято поръчка е произведена козметиката е разрешила продажбата й в Германия, каза Григорова.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.