iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Нешънъл Джиографик Ченъл България направи предаване за храм-кладенец в с. Гърло

Нешънъл Джиографик Ченъл България направи предаване за храм-кладенец в с. Гърло 07_1406526215

Нешънъл Джиографик Ченъл България направи предаване за мегалитният храм-кладенец „Пусто гърло“ край село Гърло, община Брезник.

„Еxplore Bulgaria“ e проект, който има за цел да представи познати и не толкова познати красиви кътчета от българската природа и история през погледа на четирима изследователи на Нешънъл Джиографик България: Мая Стоилова (скиорка, сърф инструкторка), Георги Палазов (плувен шампион), Васил Попов (учен-еколог) и Надежда Карастоянова (археолог). Поредицата се състои от 6 серии по 12 минути, излъчващи се от 19 май насам.

Медията показва уникалния исторически градеж край Брезник, не само защото е непознат за много хора, но и заради неговото тежко състояние днес – постоянни иманярски набези, рухване на покривната му конструкция, правена преди повече от 20 години, незаинтересованост от страна на държавата и съответните институции.

Древният храм-кладенец е открит при разкопки през 1972 г. от проф. Димитрина Митова – Джонова. Въз основа на намерените при проучването му материали, той се свързва с предноазиатската култура “нураги” и с предноазиатската култова архитектура.

„Пусто гърло“ датира от къснобронзовата епоха – ХІV – ХІІ в. пр. Хр. Има теории, според които е храм на езическия бог на изворите и водата или пък древен телескоп. Представлява сложно съоръжение, изградено изцяло под земята. По стъпала се стига до кръгла зала. На пода й има изкопан кладенец, който днес е затрупан.

Този тип паметници, наречени нураг, се срещат основно в Сардиния (Италия), където са цели 100 на брой, но и в много малко други части на света. У нас този в село Гърло е единственият. Над храма е имало светилище, като днес около мястото е обрасла гора.

Наричат го перлата на древната каменна архитектура в Западна България. Той е паметник на културата от национално значение и е под закрилата на „ЮНЕСКО“.

И въпреки трудното стигане до мястото, посетители не липсват. Само преди седмица, ентусиазирани велосипедисти от Перник “щурмуваха” загадъчния обект. Велопходът бе наречен „Археологическа експедиция „Индиана Гърло-Джоунс“.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.