iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Незаконна търговия с диви животни има у нас

Незаконна търговия с диви животни има у нас 08_1440933927

Незаконна търговия с животни от цял свят, които би трябвало да са на свобода в дивата природа, се вихри в страната, като интернет гъмжи от обяви за продажба на екзотични видове, които се предлагат за домашни любимци от различни краища на България.

Някои по-редки представители на фауната достигат цени от по няколко хиляди лева. Най-скъпо вървят екземплярите, защитени в световен мащаб или в България, съгласно Закона за биологичното разнообразие. Вносът, продажбата, покупката, притежанието и отг-леждането на такива животни с изключение на зоопарковете и специализираните спасителни центрове, са абсолютно забранени и според НК се наказват с глоба до 10 000 лв. и до 5 г. затвор.

Въпреки това в сайтовете zooobiavi.com и 555.bg има цели раздели с оферти за екзотични животни. Сред извадените на тезгяха е и очилат кайман. Мъжките екземпляри от този вид крокодил достигат 2,5 метра дължина. Въпросният обаче не би трябвало да надхвърли 2 метра, защото е женски. Според обявата той е с поставен чип и разполага с всички необходими документи. Цената на неотдавна роденото влечуго, което все още е дълго едва 40 см, е 450 лв. Други търговци предлагат африкански минитаралежчета, тарантули, императорски скорпиони, зелени игуани, леопардови гекони, брадати агами и дракони, йеменски и леопардови ха-мелеони, базилискуси, гърмящи и млечни змии, кралски питони, бои, индийски пауни, патагонски мари, мексикански амбистоми, лами, неонови раци, омари и крабове. Продават се дори кенгура за по 1000 лв. Ска-товете пък вървят по 350 лв. Сред защитените у нас видове, които се търгуват нелегално под носа на контролните органи, са смоци, пепелянка, пор, костенурки и елени.

Предлагат се също така

животни на едро

като цели стада кози, гризачи и насекоми, които обикновено оформят менюто на различните хищници. Мишките вървят по 50 ст. За жълти стотинки се продават и индийските пръчици, които са по 20 ст., както и мадагаскарските и аржентинските хлебарки. Цената на единственото животно, което би оцеляло след ядрен взрив, е 30 ст., но трябва да се поръчат поне 100 бройки от него. За по-солидна по-ръчка от над 500 хлебарки е предвидена промоционална цена от 25 ст.

Оказва се обаче, че маймуните са хит на черния зоопазар, въпреки категоричната забрана в Закона за защита на животните за търговия и отглеждане на всички видове примати и диви котки и разписаната глоба в размер до 3000 лв. Продават се бебета шимпанзета, лемури, капуцини, маймуни паяци и катерици и миниатюрни мармозетки. 3 бона е цената за доставка в рамките на седмица на най-малката маймуна в света, която е обявил столичният зоомагазин ВИП Екзотик. За разлика от офертата за друга маймуна - зелена морска котка, за мармозетката няма условие купувачите да отговарят на законовите изисквания за притежание на такъв вид, т.е. да стопанисват в зоопарк. Това важи и за таралежите, които също са сред защитените видове у нас, изброени в Закона за биологичното разнообразие.

От обявите става ясно, че има

цели развъдници

за екзотични животни, които бълват „продукция”, вместо да я внасят нелегално от чужбина. Търговци на едро от Габрово например предлагат бебета от южноамериканския вид катерица от рода на чинчилата дегу, летящи катерици-захарен опосум, миникатерички-сибирски бурундук, всякакви папагали и други птици, както и гущери, включително варани.

Сред четириногите, показани в обявата на търговци от Пазарджик, които се хвалят, че доставят абсолютно всякакви животни, пък има дори малки тигърчета. Неотдавна столичанин пусна обява за продажба на 5-месечно бенгалско тигърче за 24 000 лв. Въпреки че този вид е защитен заради изчезването му въпросният търговец, представящ се за Стефан, явно се занимава с развъждането му, след като преди няколко години е обявил 3-годишен екземпляр за €9000, който обичал „да си играе с топки и да спи край хора”. В интернет може да се види и оферта за мъжки лъв във Варна за 10 000 лв. Собственикът му издава в аванс на мераклиите да се сдобият с царя на животните, че той пък обичал да си похапва сурово месо.

Животните, забранени за продажба и отглеждане в домашни условия, за които няма разрешително от МОСВ,

се конфискуват от държавата

След това биват поставяни под карантина в спасителни центрове за известен период от време, тъй като понякога са в лошо състояние вследствие на условията, в които са гледани. Впоследствие те се настаняват при останалите обитатели на зоопарковете. От зоологическа градина в София обясниха преди време, че се оказало например, че тигрицата Елза, която бе конфискувана от обвиняемия по делото „Октопод” Йордан Стоянов-Дамбовеца заедно със себеподобните си Шир-хан и пратения по-късно от МОСВ в чужбина Мартин, както и един ягуар, е преяждала, докато е отглеждана в столичния квартал „Кре-миковци”. Зверовете, с които се е сдобил Дамбовеца, вече не са в частни ръце, но пък читатели на „Монитор” разказаха за нестандартен домашен любимец и в столичния квартал Горна баня. Там любители на екзотичните животни отглеждали ягуар и дори били забелязвани да го разхождат навън на каишка. Законът погазва и едно от най-хитовите в последните години заведения в жк „Люлин”, където компания на клиентите правят змии. С приемането на Закона за защита на животните през 2008 г. бе въведена изрична забрана не само за отглеждането на определени екземпляри в домашни условия, но и за излагането в магазини и заведения на всички видове бозайници, примати, птици, влечуги и опасни декоративни животни, тъй като това се приема за жестокост към тях.

Борисов се грижи за орел

Орелът Калин обитава собствена клетка в зоопарка.

Осиновителите правят и ремонти в клетките

Скалният орел Калин, който отдавна се е сдобил с нова клетка в столичния зоопарк, е осиновен лично от премиера Бойко Борисов. Той започнал да се грижи за грабливата птица още през 2006 година, докато бе кмет на София. Ексдепутатката от „Атака” Деница Гаджева пък си хареса глутница вълци. Под крилото на астроложката Алена са рисовете. Верига магазини за детски играчки се грижи за хипопотама, а представители на автоконцерн за ягуар. Две рекламни агенция са осиновители на носорога Чико, а тигърът Мърдок, който успя да избяга през 2014 година от клетката си, продължава да е обгрижван от bTV. Преди години пък ученици от 35 СОУ „Добри Войников“ са събрали пари и са си осиновили цяла група дребни маймунки. Осиновителите на животни от столичния зоопарка са щедри, похвали се д-р Манол Нейков. Той обясни, че не се задължават хората с конкретна сума, но средно тя е около 100 лв. на месец. Парите отивали не само за храна, а главно за ремонти и нови съоръжения, както и за аранжиране на клетките на животните, за да се доближат те до естествената си среда за живот. Докторът обаче категорично отказва да разкрие кой от дарителите какви суми дава на зоопарка. Осиновяването на животно е лесна работа, има образец, който се попълва и който реши, че вече не може да подпомага, може да се откаже. Рядко се случвало някой да се откаже напълно, даже напротив. В момента има около 130 животни, които чакат своите нови стопани. Някои от животните в списъка, който е публикуван на сайта на зоопарка, са получили доста интересни имена. Освен лъва Славчо, осиновители си търсят например питоните Василка и Пиратка.

100 пернати от Амазонка под карантина в зоопарка

Градината в София дом на арестуваните екземпляри

Тигрицата Шакти дошла от заведение в ЦУМ, мечките танцували за пари

Над 100 тропически птици от Амазонка, спасени от трафиканти по границите ни, намериха нов дом в столичния зоопарк. В момента екзотичните птички са настанени в карантинно отделение, така че ветеринарите да са сигурни, че пернатите не са болни.

Те ще останат при нас няколко седмици, част от тях ще бъдат включени в експозицията ни, но други ще трябва да дадем на друг зоопарк, заяви пред „Монитор” шефът на зоологическата градина в София д-р Манол Нейков. Най-вероятно следващият дом на редките пернати ще е Будапеща, а причината е, че у нас няма зала „Тро-пикариум”. Те трябва да се отглеждат в специални условия, с подходяща влажност на въздуха, обясни д-р Нейков. Птичките се чувстват добре, гледачите им ги глезят с пресни плодове, а отделно получават и лакомства - пресни червеи. До тях в специална клетка са настанени и папагали жако, хванати при контрабанда на българската митница. Те били открити

натъпкани в клетка, със завързани крака

и залепени крила и човки. Днес семейство жако се чувства добре и вече има ново поколение.

Зоопаркът е обявен за спасителен център със за-повед на МОСВ през 2002 г. Оттогава там се настаняват всички задържани животни по границата или такива, които се отглеждат в частни колекции. След като преминат карантинен период от 40 дни, някои от тях обогатяват изложбата ни, но други даваме в други зоологически градини, каза д-р Нейков. Иззетите жи-вотни обаче са веществено доказателство за съда и зоопаркът трябвало да ги гле-да, докато се издаде присъда. С приемането на Закона за защита на животните през 2008 г. зоопаркът се напълнил с животни, които били отглеждани от баровци. Така се обогатила ко-лекцията от диви котки. Една от тигриците била част от колекцията на подземен бос, който вече не е сред живите, а почти всички мечки преди са танцували за пари. Преди години управителите на ЦУМ пък подариха сибирската тиг-рица Шакти на софийския зоопарк. Младата писана обитаваше стъклена клетка в заведение на третия етаж в магазина. Нейна кръстница е актрисата Нона Йотова.

В момента в зоопарка като контрабанда пристигат главно влечуги и птици. Преди време при нас пристигна голяма пратка питони, обясни д-р Нейков. Контрабандни били и нилските крокодили Лестър и Габриела, както и кайманите. През 2014 година

600 червенобузи костенурки от Сингапур

конфискувани от митниците наводниха столичния зоопарк. Те са забранени за внос в ЕС, не се пускат в околната среда, тъй като са вреден вид и унищожават яйцата на водоплаващите птици, унищожават нашите костенурки, които са кротки, разказа д-р Ней-ков.

Преди години пък на границата били хванати и 5 мармозетки и 1 гибон. Пре-ди няколко седмици МОСВ издаде заповед, че те вече са наша собственост, каза още д-р Нейков.

МОСВ иззе 43 папагала за година

Според обява в alo.bg тези папагали от африканския вид жако се продават в Сливен.

43 папагала и 10 маймуни са сред защитените животни, които МОСВ е иззело през последната година. 30 папагала жако, известни с умелата имитация на човешки глас, са били конфискувани при опит да бъдат нелегално изнесени от страната. В края на юли други 10 птици от същия вид са били иззети от българин, опитал да внесе животните от Турция без документи за произхода им. Според изискванията на Конвенцията по международна търговия със застрашени видове папагалите жако трябва да притежават ветеринарни сертификати. Заради липсата на документ за произход две заведения са останали без атракциите си - папагал жако и два броя от вида бернардови розели. Съгласно забраната за отглеждане на примати извън зоопарковете и спасителните центрове, еколозите са конфискували от софийски любител на екзотични животни и 5 мармозетки и един мантиест павиан. В края на юли Регионалната инспекция по околна среда в Бургас отне и две маймуни от вида зелени морски котки, използвани в Слънчев бряг като атракция за снимки.

Преди година други две маймуни от същия вид, използвани за забава на туристите по морето, бяха конфискувани и изпратени в зоопарка в Айтос. В края на 2014 година са иззети при опит да бъдат внесени и 22 килограма медицински пиявици без документи за произход, отчетоха от МОСВ.

Продават и перки от акули

свен обявите за живи екземпляри от защитени и забранени за продажба видове, в интернет българи са пуснали и оферти за кожи от мечки, палта от леопарди, препарирани нилски крокодили и дори зъби, цели челюсти и перки от акули. Редица световни екоорганизации подеха борба именно срещу търговията с перки от акули, която в последните години придоби стряскащи размери в някои държави. Причината е често проявяваният нехуманен подход, при който животното се улавя само за да му се отреже перката, при това, докато е живо, а после се пуска обратно във водата, където не го очаква нищо друго освен мъчителна смърт. Освен това, въпреки че в някои страни като Австралия супата от перка от акула се смята за деликатес и консумацията й се е превърнала в мода, доказано е, че в тази част от тялото на рибата не само че няма полезни за човека вещества, а дори се съдържат токсини.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.