iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Номинациите за кмет и "Люлин" не разклатиха кръвното на губернатора

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Губернаторът ни е с железни нерви. Това стана ясно изненадващо на днешния протест на фармацевтите. Аптекарите бяха направили импровизиран лекарски пункт, на който мереха без пари кръвно налягане и кръвна захар. На манипулацията се подложи и областният управител Иво Петров. Апаратът отчете кръвно като по учебник - 120/80. И то след инфарктното пускане на магистрала "Люлин" заради контрата с акт 16 на кмета Янакиева, и часове преди събранието на ГЕРБ тази вечер. На него бойковите хора трябва да номинират фаворитите си за кандидат кметове от партията. Имената ще бъдат предадени в централата на ГЕРБ в София. Сред тях се спряга и губернаторът Иво Петров.

Иначе самото мерене на кръвното стана, след като областния слезе при протестиращите фармацевти, опънали лекарската шатра под прозорците на кабинета му.

Той получи декларация от Управителния съвет на РФК на БФС – Перник, в която са посочени предложенията и принципните несъгласия на представителите на съсловната организация с готвените промени в законопроекта за лекарствените продукти в хуманната медицина. Исканията на аптекарите са чисто професионални и нямат политически характер.

Те не са съгласни с предложението за премахване на публичността в издаването на разрешения за търговия на дребно с лекарствени продукти чрез елиминиране на ролята на Висшия съвет по Фармация. Аптекарите в Перник се обявиха и против ограничаването на публичността в определянето на лекарствените продукти, заплащани с публични средства, чрез създаване на нов орган – Комисия към Министерството на здравеопазването, в която не участват представители на съсловните организации и на пациентите.

Категорична е позицията им и по отношение на предоставянето на право за работа в аптеките на лица, които нямат фармацевтично образование. Фармацевтите настояват за фиксиране на цените на лекарствените препарати по лекарско предписание и за въвеждане на ефективна нормативна забрана на вертикалната и хоризонтална интеграция.

В разговор с председателя на УС на БФС – Мирослав Ненчев и с председателя на Съюза на фармацевтите в Перник Величка Бочкова, областният управител инж. Иво Петров лично пое ангажимента да внесе декларацията с исканията на фармацевтите от града ни на следващото заседание на Министерски съвет.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.