iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Някои прости съвети за хубава кожа

Някои прости съвети за хубава кожа 05_1433051330

Основните съвети за хубава кожа са почистване всеки ден, хидратация с качествен продукт, редовни упражнения и правилно хранене. Ето и още няколко малки трика, които са съвсем елементарни, но никога не сме се замисляли за тях.

Парната баня, която си правим от време на време, е наистина полезна - с нея изкарваме токсините и кожата ни се разделя с мръсотията, полепнала по най-горния ѝ слой. Но ако обичаме всеки ден да си вземаме дълги душове с много гореща вода, рискуваме кожата ни бързо да се изсуши и да стане като на люспи. Така че, когато видите, че почвате да се зачервявате от топлата струя и тя да ви пари, е най-добре да спрете душа.

Прекаленото говорене по телефона може да доведе до зачервявания и петна в областта на долната челюст и бузите, така че не забравяйте да почиствате добре и телефона си, и лицето си често с мокри кърпички.

Внимавайте със спрейовете за коса, чиито пръски попадат върху лицето. Следващия път, когато ви се наложи да оформите прическата си с лак, сложете чиста кърпа на лицето си, преди да го използвате.

За да предпазите кожата си, е най-добре, когато ползвате съвсем нов продукт, да изпълните инструкцията първо да го пробвате на малък участък. Каквато и да е козметика, лосион или почистващо мляко намажете малко от него по ръката си. Така със сигурност ще избегнете опасността да получите алергична реакция, която изглежда наистина зле, ако се прояви на лицето. Почиствайте редовно слънчевите очила - бактериите, които са полепнали по стъклата и рамката, може лесно да се пренесат в порите в горната част на носа и да доведат до зачервявания и поява на пъпки.

Диетите с йо-йо ефект са вредни по много причини. Една от тях е, че честото качване и сваляне на тегло отслабва съединителнотъканните влакна, заради което се появяват и стрии по различни части на тялото.

Натрият, който приемаме в повече от необходимите количества, може да изсмуче влагата от кожата ви и да я направи суха и повяхнала. Така че внимавайте със солницата, когато посягате към нея. Същото важи и за захарта - когато приемаме повече от нея, вредим на колагена. Това е протеинът - основен компонент на дермата, от който зависи и здравината на кожата. Колкото повече захар ядем, толкова повече рискуваме тя да увисне и повехне.

Не пропускайте годишния преглед при очния лекар. Носенето на диоптър, който вече не ви помага, ще ви накара да присвивате очи все повече. Така не само ще навредите на зрението си, но и ще получите тънки гънки и бръчки в най-нежната част на лицето - около очите.

Не тичайте веднага при козметика си, щом видите появата на нови косъмчета. Прекалено честата епилация може да направи кожата ви по-груба, а несъвършенствата по нея - повече. Изчакайте три седмици, преди да се подложите отново на разкрасителната процедура - в това време кожата ви, особено в по-чувствителните зони, ще може да се възстанови. Не прекалявайте и с терапиите за ексфолиране, защото рискувате да махнете така необходимите естествени масла, които поддържат блясъка на кожата.

Давайте почивка на лицето си от тежкия грим. Опитайте се поне през уикенда да му давате възможност да диша - така ще се предпазите от запушени пори и ще избегнете да изглеждате по-възрастни, отколкото всъщност сте.

Не изстисквайте сами пъпките си - така само ще вкарате бактерии дълбоко в порите и ще навредите на кожата си.

Бъдете внимателни и когато оформяте веждите си. Преди това винаги мийте пинсетите с антибактериален сапун. След това подгответе лицето, си като поставите топла кърпа над очите, която ще отвори порите. Като приключите, вземете памуче, напоено с лосион с алое вера, което ще успокои кожата и ще я предпази от зачервяване.

Между 3 и 5 са клетъчните слоеве на кожата по устните, така че не ги забравяйте, когато искате да изглеждате добре. Ако те изсъхват и се напукват често, значи са предразположени към преждевременно стареене. Затова не забравяйте да ги овлажнявате с качествен балсам или дори с най-обикновен вазелин.

През нощта цялото ви тяло си почива. Кожата отдъхва и се отървава от умрелите си клетки. Точно те могат да се натрупат по спалното бельо, оставяйки със себе си бактерии и токсини. Така че, за да пазите кожата си здрава, сменяйте калъфките и чаршафите си поне веднъж на 2 седмици.

Постоянните движения на мускулите на лицето, с които изразяваме емоции, могат да доведат до появата на бръчки. Опитайте се да дадете почивка на кожата си, като не се мръщите и цупите за щяло и нещяло. Е, не бъдете и като 50-годишната Тес Кристиян, която не се усмихва в продължение на 40 г., за да няма бръчки.

Тренировките помагат да се засили потокът на кръвта и придават на лицето ви здрав вид. Те изчистват тялото от токсини, които се отделят при потенето, а в същото време махат и горния слой мъртви кожни клетки, като позволяват да се образуват нови.

За да избегнете възпаленията на кожата, махнете от дрехите си найлоновите опаковки, с които сте ги взели от химическото чистене. Така роклите и костюмите ви ще могат да подишат. Колкото по-дълго стоят в пликовете, толкова повече химикали те поемат.

През лятото не дръжте непрекъснато климатика включен. Така ще лишите въздуха от влажност, а кожата си - от така необходимата влага. Накрая още нещо съвсем елементарно, което се оказва, че рядко правим - не забравяйте да намажете обилно със слънцезащитно мляко лявата си ръка преди дълъг път. Ако не сте шофьор, а се возите до него, направете същото, но на дясната си ръка.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.