iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма да може да се краде ток заради умни електромери

Няма да може да се краде ток заради умни електромери 02_1423213463

Конструктори от търновското предприятие "АК Пластроник" АД създадоха електромери със суперзащита.

Измервателните устройства имат множество предпазни елементи срещу злонамерени интервенции. При неправомерно посегателство уредите се саморазрушават.

При сглобяването им се използва специално лепило. При опит да се отвори корпуса, той неминуемо се разрушава и не може да бъде поправен.

"При такава повреда на уреда електрозахранването в сградата не се прекъсва. Интервенцията обаче се разкрива при засичане на потреблението на място. Ако засичането на консумацията става дистанционно, излизането на електромера от строя незабавно се отчита от системата", обясни зам.-директорът на фирмата Стоян Радев.

Гаранцията срещу кражба на ток е постигната и чрез изобретателско решение в електрониката. Освен това е внедрена специална индикация, която се задейства при отваряне на капаците на електромера. Новите уреди са с напълно прозрачен корпус и дори от разстояние има видимост на всички детайли в уреда.

"Постигнахме и устойчивост на електромерите при електрошоково въздействие с високоволтов импулс от 8 киловолта. Това бе направено, защото недобросъвестни граждани успяваха да въздействат на старите електромери с полицейски шокови палки. Допират такава палка до устройството, то оказва влияние като разрежда импулсите и уредът се "побърква", разяснява предимствата на продукта Радев.

Уредите на великотърновското предприятие са в масово производство и се ползват от електропреносните дружества в страната.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.