iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма как да станем по-умни

Перник снимка: за хората и събитията- мозъкът не може да се развива

Няма как да станем по-умни, смятат учени от университета в Кеймбридж, цитирани от Би Би Си. Човешкият мозък е достигнал границата си на развитие и затова според законите на физиологията и на физиката не подлежи на развитие, твърдят учените.

Според екипа от невробиолози начело с проф. Саймън Лафлин  не е възможно да бъдем по-интелигентни, защото, за да се развива, мозъкът се нуждае от огромно количество енергия и кислород. А човешкият организъм не може да му ги осигури.

Учените са изследвали структурата на мозъка и са изчислили колко енергия използват клетките му. Оказало се, че това е 20% от тази, която е нужна за функционирането на целия организъм, а мозъкът е под 2 на сто от общото тегло на един човек.

Екипът на проф. Лафлин смята още, че структурата на мозъка не разполага с повече вътрешен потенциал за усъвършенстване. “От гледна точка на увеличаването на потреблението на енергия и на разширяването на вътрешните връзки всички природни възможности са изчерпани”, заключават невробиолозите.

В същото време учени от университета “Джордж Вашингтон” са установили, че с увеличаване на възрастта, теглото на мозъка намалява. Например човек на 80 г. е загубил 15 на сто от първоначалното тегло на мозъка. Това от своя страна води до уязвимост спрямо различни болести.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.