iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Очаква ни циганско лято, от БАН пронозират люта зима

Очаква ни циганско лято, от БАН пронозират люта зима 09_1411460463

Ще има циганско лято, обявиха наши синоптици. Те уточниха, че след няколко дъждовни дни времето ще се подобрява. Очаква се циганското лято да настъпи през ноември. Това заяви синоптикът Симеон Матев в предаването "Добро утро, България!" и изтъкна, че този месец ще е топъл.

В петък ни очаква нова порция студен въздух с дъжд, но в края на септември и началото на октомври времето ще е без валежи, сухо и типично есенно. През октомври температурите и валежите ще са близки до нормата, сочи прогнозата на ТВ 7.

До средата на януари се очаква времето да е меко, но не са изключени и ниски температури. Към февруари и март времето вече ще е значително по-студено, допълни Матев.

В края на септември и през първите дни на октомври ни чака слънчево и сравнително сухо време, показва средносрочната прогноза на Людмил Кърджилов за „Дарик кафе". Той обясни, че до края на днешния ден и през нощта срещу сряда времето над страната постепенно ще се подобри.

От средата до края на работната седмица ни чака по-хубаво време, ще има облаци, но няма да има дъждове, каза Кърджилов, но уточни, че в петък срещу събота отново ще има кратко смущение на времето, но в неделя обстановката ще се нормализира.

Хубаво време над Балканския полуостров и България предвиждат британските метеоролози за последните дни на септември и до изборите на 5 октомври, обяснява синоптикът пред "Дарик". За този период ни чака стабилно време, с много по-малко валежи, с повече слънце, тъй нареченото „циганско лято", като температурите ще достигнат 25-26 градуса, според Людмил Кърджилов.

От БАН пък дават страховита прогноза за идващата зима. Според данните, които са дългосрочни и по тази причина са анализирани с известна условност, се задава най-студената и снежна зима в България за последните 100 години.

Адската снежна покривка ще обвие по-голямата част от страната в края на декември и ще “отхлаби възела” едва в средата на февруари, сочи предварителнана информация. Пожалени само ще са южните части на Черноморието. Най-интензивен ще бъде снеговалежът около Нова година и в края на януари, като на места се очакват двуметрови преспи.

Метеоролозите очакват и минусови температурни рекорди през януари от порядъка на минус 40 градуса. От БАН припомнят, че най-ниската регистрирана температура през януари в България е от минус 38,3 градуса, измерена в Трън през 1947 г.

Източник: standartnews.com и perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.