iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Откриват бутици за православна мода с подкрепа от Църквата

Откриват бутици за православна мода с подкрепа от Църквата

Да се открият бутици за приличви облекла, обсъждат в Москва, където се състоя дългоочакваното ревю на православната мода, предшествано от бурно обществено обсъждане.

Пред около 1000 зрители бяха показани модели, за които бяха характерни едновременно и скромността, и шикът, съобщи агенция Интерфакс.

Повечето облекла имаха съвременен вид, но като цяло колекцията представляваше това, което сред модните среди на Запада е прието да се счита за "руски стил".

Зрителите видяха класически руски рокли, покривала, къси палтенца с традиционни руски шарки и гарнирани с кожени елементи. Цветовете варираха от люлякови багри до контрастни съчетания между зелено и розово, бордо и синьо. Манекенките дефилираха не само сред типичната за подиумите ритмична музика, но и сред фолклорни мелодии, арии и популярни песни.

След ревюто се състоя и дискусия, в която участваше говорителят на Руската православна църква Всеволод Чаплин, който всъщност е автор на "общоруския дрес код". Убеден, че външният вид на човека и вътрешното му съдържание са взаимно свързани, той призова моделиерите и потребителите да мислят за красотата както на облеклото, така и на сърцето.

"Православното облекло не се различава от другите видове дрехи, предпочитани от хора, които държат на външния си вид и уважават другите", каза той. Духовникът особено подчерта, че се е застъпвал за идеята не за православен, а за общонационален дрес код, който да е приемлив и за мюсюлманите, евреите и будистите.

Аз говорих, че човек трябва да е облечен преди всичко прилично, подчерта дховникът. Той подкрепи идеята на една от участниците в дискусията за откриване на православни бутици.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.