iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отварят култовата механа до крепостта "Кракра"

Перник снимка: за хората и събитията - Механа "Кракра"

Култовата механа и барчето в подножието на Пернишката крепост отново може да отвори врати. От години заведението, където е минала младостта на много перничани от средното поколение, стои затворено и се руши.

Възстановяването на сградата е част от намеренията, свързани с проекта за превръщане на крепостта в туристическа атракция. Водят се разговори в тази посока, обясниха от общинската администрация в Перник.

След повече от  година чакане, проектът най-сетне е одобрен. Той беше преработван основно, за да бъде съобразен с изискванията на Националния институт за паметниците на културата.

5 милиона лева се отпускат за укрепване на руините и подобряване на инфраструктурата. Строителите трябва да приключат работа до две години.

Част от крепостта ще бъде надстроявана с железна обвивка. Използването на метал се налага, след като бе въведена забраната да се дострояват исторически обекти с камъни и зидария, ако няма документи, указващи оригиналния им автентичен вид.

 

Крепостта е разположена в югозападната част на Перник. Тя е населена още през VІ в. пр. Хр. В началото на ХІ век владетел на крепостта и селището Перник е боляринът от прабългарски род Кракра. Пернишката крепост оказва решителна съпротива срещу византийското завоевание и устоява на две обсади. В западния край на Перник се издига възвишението Крепок (укрепено място). Северозападният му дял е наричан от старите перничани „Войниковец”, средният – „Кулата”, югозападният – „Градо” или „Кракра".  Етноложки изследвания твърдят, че в началото на 20 век все още не се е сращело името на болярина като име на хълма. В народната памет то вече е утвърдено, но е редно да се знае, а и спазва, че това е Средновековната крепост „Перник”. 

 Според някои лингвисти името Кракра произлиза от думата каракар. На киргизки тази дума означава  "планинец". Според специалистите,  името Кракра има значението на "скален хребет" и "крепост на скалата", каквото е  и истинското местоположение на пернишката крепост. Лингвистите смятат, че може да се спори дали болярина носи името на крепостта или крепостта носи името на болярина. В българската топонимна практика няма традиция имената на крепости да носят имената на своите управители, но обратното е напълно възможно и логично.

 

Старата механа би могла да се впише в комплекса на бъдещата туристическа атракция, но ще трябва да бъде откупена от собственика й. Механата "Кракра" беше приватизирана през 90-те години на миналия век.  Тогава тя стана собственост на бизнесмена Красимир Паргов, който по онова време беше собственик на ПФК "Миньор". Приватизационният договор е преразглеждан,  но през годините градските управи не са намерили воля да предприемат каквито и да било действия.

Преди години се говореше, че собственикът, който и да е в крайна сметка сега той , има намерение да възстанови заведението, където много двойки перничани са правили сватбите си. Започнаха някакви ремонти, но бързо бяха прекратени и всичко остана призрачно грозно.

В последствие запознати твърдяха, че  собственикът а иска 120 000 германски марки  за сградата и през годините цената стигна до 80 000 евро, по положение, че е купена за около 20 000 лв. или поне така се твърди по слухове.

Без да е потвърдено официално се заговори, и че имотът е ипотекиран или е със съдебна възбрана. 

До крепостта има стар почти разрушен православен храм, за възстановяването на който преди години също е правен проект. Не е известно каква ще бъде съдбата му при възстановяването на средновековната срепост.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.