iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перничани хукнаха по врачки

След преживения шок от кошмарния трус от 5,9 по Рихтер хората се юрнаха да търсят лек при магьосници и знахари, съобщава "Стандарт". Адресите на всички известни в района баячки се предават от ръка на ръка вече втори ден. Бабите, позабравени през последните години, едва смогват да поемат "пациентите". Изпечени шаманки леят куршуми в денонощни приемни, като за лека срещу уплах се чака ред по няколко часа. Възрастните жени правят "вълшебството у дома си" без постоянна тарифа. Всеки оставя колкото прецени за изцелението.

Може да звучи глупаво, но го правя за сина си, обясни 38-годишната Мария Асенова от Перник. Майката заведе детето си при баба в съседното градче Батановци, за да му лее куршум. Второкласникът така се уплашил от тресящата се земя в нощта срещу вторник, че постоянно плаче и не смее да заспи. За да се дореди до шаманката, Мария получила час чак за сряда. Оловото се пръсна на парчета във водата, която баячката приготви, толкова много се е уплашил синът ми, разпалено разказва перничанката.

Баячки, които хвърлят брашно срещу преживян шок, също се сдобиха с неочаквано многолюдна клиентела. Целият град е в шок и е на диазепам и валидол от няколко дни. Аптеките едва смогват да заредят нови количества, а ги свършват за няколко часа. Най-засегната обаче е психиката на децата. Всеки трети малчуган в Перник е на успокоителни. Опашки от притеснени майки, водещи отрочетата си за консултация, напълниха поликлиниките с опашки като при грипна епидемия.
Повечето пациенти тези дни са ни уплашени деца, признаха джипитата. Почти всички рецепти, които са издали, са за билкови хапчета за успокоение, които могат да се пият от хлапета.

Източник: http://www.blitz.bg/news/article/140484

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.