iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишка фамилия наела банкови трезори в София, за да скрие съкровище

Пернишка фамилия наела банкови трезори в София, за да скрие съкровище 07_1436770464

Първото хайдушко-пиратско съкровище в света изскочи от две касети в банкови трезори в София, като съкровището е натрупано от български айдуци, гастролиращи в Англия.

Плячката им от джебчийство и обири по къщите там периодично е разтоварвана у нас. Така се е натрупала купчина злато като на Черната брада.

Всеки предмет от имането е заснет и над 700-те снимки ще бъдат разпратени до полицейските служби в Англия, Северна Ирландия и други европейски страни.

В касетите има швейцарски часовници за десетки хиляди евро, над 3,5 кг злато във филигранни накити, гривни, обеци, пръстени и колиета, златни монети, медальони. Предполага се, че са крадени или купени с пари от джебчийство, просия и трафик на хора.

Прокуратурата събира екип от златари и бижутери, които да оценят находките и да ги датират.

Според първите огледи накитите струват поне 1,2 млн лв. Не е изключено цената им да се вдигне в пъти, ако сред тях се окажат уникати с диаманти, фамилни и исторически ценности.

Най-трудно е да се издирят собствениците на крадените бижута. Снимките им ще бъдат показвани на жертви на джебчии и на обири в жилища, за да бъдат разпознати.

Златните накити и часовниците са открити в 2 сейфа в обществени трезори на банки в София. Касетите са наети от пернишка фамилия.

Имането ѝ лъсва при разследване за пране на пари, започнато не от чуждите служби, а от Софийската градска прокуратура.

От Великобритания идва информация, че група българи са разследвани за серия престъпления, някои дори са осъдени и са лежали в затвора.

Наш прокурор е заинтригуван през ноември 2014 г. и разпорежда проверки на имуществото на част от “гурбетчиите”, чиито имена стават известни от Англия. Целта е да се установи къде е плячката им.

Претърсена е двуетажна къща в Перник. Намерени са документи, от които става ясно, че фамилията снове зад граница и праща пари оттам.

Полицията се натъква на сейфове и сметки в банки. Иска съдебно разрешение да ги отвори и бинго - попада на торби със злато.

В банковите касети има и пачки с британски лири и евро за общо 200 000 лв. Намерени са скъпи часовници от марките TISSOT, Raymond Weil, GENEVE и др. Впечатляващи са два - часовник от 23-каратово злато, марка Swistar, и 14-каратов GENEVE. В съкровището има и голям диамант от 4 карата и половина.

Колко струва, не е ясно, тъй като тепърва ще се прави експертиза. Освен от него женските погледи са привлечени от перлени огърлици, гривни и брошки, а мъжките - от пенснета и медальони.

“Личи си, че някои са с качествена изработка. По други има надписи или рисунки, които показват, че са фамилни ценности”, обясни магистрат.

Цяла седмица бижутата са фотографирани и филмирани, за да бъдат разпратени в различни държави за разпознаване.

За разлика от българите, чужденците имат навика да описват старателно ценностите си, да пазят сертификатите им и дори да ги снимат. Това позволява на разследващите да отсеят истинските собственици измежду претендентите за дадена ценност.

Смята се, че бандата е действала предимно в чужбина, но е прехвърляла плячката в България. Предпочитаното ѝ място за лов било лондонското метро, което е тясно и препълнено. Вършеела е и в любимите на всички народи и възрасти молове и големи хипермаркети. Със сигурност обаче част от накитите не са обрани по публични места - те са стара изработка и с високо качество и не са украшения за всеки ден. Вероятно са взети от къщи или магазини.

В съкровището има и монети с лика на Джордж V, кралица Виктория и френския крал Луи Филип, както и гербов медальон с надпис на латински: “Трудът облагородява”.

Интерес за колекционерите представлява сребърна пара с лика на Лейди Даяна и монета от 1 унция злато (31 г), в която само благородният метал струва около 2200 лв.

Според полицията джебчии и просяци са пращани от България в Англия с осигурен транспорт и квартира. Разследващите търсят хостели и пансиони, в които перничаните са правили резервации.

Колко наброява групата, още не е ясно, но за основни играчи са заподозрени четирима.

Тарторът не е осъждан у нас, но един от аверите му може да се похвали с 9 присъди за кражби, грабежи и шофиране с алкохол. У нас те се водят безработни, но живеят в нови хубави къщи, с претенция за европейската мода, а не в често срещания у нас “мутробарок”, каза полицай, претърсвал жилищата на една от най-дългите улици в Перник.

Част от “заработените” пари са пращани у нас чрез фирми за бързи парични преводи.

Доказателство за това са откритите разписки. Една от тях е за превод на 2859 евро с “Уестърн юниън”.

Разследването набира скорост през последните месеци, но среща неочаквана пречка. Прокуратурата прави искане за вдигане на банковата тайна по закона за пране на пари. Софийският градски съд отказва. Минава цяла седмица, докато апелативният съд разреши.

Ще бъдат отворени няколко сметки, открити в клонове в Благоевград от 2006 г. насам. 4 от тях са на тартора - 3 са спестовен влог, а четвъртата е разплащателна. Поискана е информация от над 100 инвестиционни посредника, за да се проследи какви пари са превъртани от чужбина до България.

Разпоредени са и данъчни ревизии. Доходите на уличените цигани ще бъдат сравнени с имуществото им и ще се провери дали някога са плащали данъци.

И да не ги съдят за пране на пари, перничаните ще влязат на топло като Ал Капоне - за укрити данъци. И ще се разделят със съкровището, което предците им са заравяли в гората.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.