iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишкото земетресение от 22 май пресушава сливнишко блато

Пернишкото земетресение от 22 май пресушава сливнишко блато 10_1382532742

Алдомировското блато се оттича в дупка, повлияна от пернишкото земетресение на 22 май. Водоемът пресъхвал за втора поредна година, твърдят експерти от Общината в Сливница и сдружение „Балкани”. За да се възстанови естественото състояние на блатото, експертите са започнали спешни дейности по запушването на дупката.
Миналият август Алдомировското блато пресъхна напълно в рамките на един месец. Според доклад за резултатите от извършените изследвания за изясняване на причините, става ясно, че това е Пернишкото земетресение от 22 май миналата година, когато земята се тресе с 5,8 по Рихтер. Появило се изтичане в югоизточната част на блатото, вероятно по пукнатини или карстови канали във варовиците. Пернишкото земетресение довело до активизиране на тектонските и карстови системи в югоизточния фланг на водоема, през които настъпило източване на водите. Показателен е фактът, че блатото устоява на много сухата 2011 година и въпреки рекордните валежи през май 2012 г., пресъхва след по-малко от 3 месеца.
„Тази година водата в блатото започна да се възстановява, като нивото достигна до 135 см. Това ни обнадежди, че дупката се е запушила. Уви водата рязко намаля и на 22 юли 2013 г. то пресъхна напълно”, обясняват от „Балкани”.
Специалистите започнали да търсят причината и намерили дупка с диаметър около 1 метър. Тя била на границата между блатото и повърхностните карстови форми. Водата изтичала с дебит 2-3 литра в секунда.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.