iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Петната върху обелката на зрелите банани може да крият ключ към диагностициране на рак на кожата

Петната върху обелката на зрелите банани може да крият ключ към диагностициране на рак на кожата 02_1455026684

Петната върху обелката на зрелите банани може да крият ключ към по-бързо и по-лесно диагностициране на рак на кожата, като увеличават шансовете за оцеляване, пише "Дискавъри нюз", цитиран от Фокус.

Зреещите банани се покриват с малки овални петънца, причинени от ензим, познат като тиросиназа. Същият ензим се съдържа в човешката кожа, като количеството му е по-голямо при хората, страдащи от меланома – потенциално смъртоносна форма на рак на кожата. Научният екип е използвал този факт, за да разработи скенер за рак. Изследователите са усъвършенствали и тествали устройството върху бананови обелки, преди да пристъпят към опити върху човешки тъкани.

Най-напред учените от Лабораторията за физична и аналитична електрохимия в Швейцария са стигнали до извода, че ензимът е надежден маркер за развитието на меланома. В първата фаза на болестта ензимът не ясно забележим, във втората фаза се разпространява равномерно, докато при третия етап е неравномерно разпространен - тогава ракът започва да се разнася в други части на тялото. Колкото по-рано се засече злокачественото заболяване, толкова по-големи са шансовете за оцеляване.

Екипът е създал скенер и го е изпробвал върху обелки от банани с петна, които са с приблизително същия размер като този на петната на меланома върху човешка кожа. „Работейки с плода, успяхме да разработим тест и диагностичен метод, преди да извършим опити върху човешки проби,“ казва ръководителят на проучването Хубер Жиро.

Скенерът има осем гъвкави микроелектрода, разположени като зъби на гребен, които преминават по кожата и измерват количеството и разпространението на тиросиназа. Жиро смята, че в бъдеще устройството може да се използва и за унищожаване на тумори, правейки биопсиите и дори химиотерапията излишни. „Първоначалните лабораторни тестове показват, че устройството би могло да се използва за унищожаване на клетки,“ казва той. Изследването е публикувано в германския научен журнал Angewandte Chemie.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.