iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пиенето на 4 чаши кафе на ден намалява риска от болести на черния дроб

Пиенето на 4 чаши кафе на ден намалява риска от болести на черния дроб 02_1456469626

Пиенето на повече кафе може да помогне за намаляване на риска от тежки увреждания на черния дроб в резултат на пиене, които често завършват фатално, като това показва анализ на научни проучвания, които са обхванали общо повече от 430 хиляди участници. Това съобщи агенция Ройтерс.

Пиенето на две чаши кафе на ден е свързано с 44 процента по-нисък риск от развитие на цироза на черния дроб - заболяване, което е потенциално смъртоносно и за което към момента няма дефинитивно лечение, твърди водещият автор на изследването д-р Оливър Кенеди от университета в Саутхемптън, Великобритания. В коментар за агенцията той изтъква, че два факта придават особена ценност на констатацията: може да се намали рискът за черния
дроб, и то чрез евтина масова напитка, която се понася добре от повечето хора.

Цирозата убива повече от 1 милион души всяка година в световен мащаб. Много грубо казано, това е втвърдяване на тъканта на черния дроб, което не му позволява да изпълнява своята работа.
До “циментиране” на органа може да се стигне в резултат на заразяване с хепатитни вируси, от прекомерна консумация на алкохол, заради имунни реакции или омазняване на черния дроб, което е свързано с наднормено тегло и диабет.

В 8 от анализираните 9 проучвания увеличаването на консумацията на кафе на 2 чаши на ден е свързано със значително намаляване на риска от цироза в сравнение с непиещите кафе. А в друго изследване рискът от цироза продължава да намалява обратно-пропорционално на увеличаването на чашите кафе до 4.

Изследователите обвързват една чаша на ден е около 22 процента по-нисък риск от фатално увреждане на черния дроб.
С две чаши рискът намалява с 43 на сто, с 57 на сто - при три чаши, и с около 65 процента при 4 чаши.

Но резултатите не са толкова еднозначни и категорични, колкото това изглежда на пръв поглед.

Оказва се, че може би не всяка технология и вид кафе оказват защитен ефект особено при неалкохолното увреждане на дроба.

Някои от изследванията например намират по-силна връзка между консумацията на филтър кафе (шварц кафе) и намален риск от цироза, отколкото с приготвените по другите начини напитки.

Друг научен екип прави уговорката, че тяхното проучване е установило протективен ефект от кафето само по отношение на увреждания от алкохола, но не и от затлъстяване и диабет.
Напитката не е достатъчно мощен щит, за да противодейства на постоянен нездравословен начин на живот. Не може да се тровиш с пиене и да очакваш кофеиновата напитка да изтрива последиците върху организма, предупреждават учените.

В коментари към новината има и шеговити забележки, че кафето пази черния дроб на пиячите по простата причина, че поне по времето на кафе паузата не се наливат с концентрат.
Любимата на милиони хора горчива напитка е сложна смес от стотици химични съединения и не е известно кои от тях оказват благоприятния ефект, обяснява д-р Кенеди.

Кафето наистина съдържа много вещества, които имат антиоксидантно
действие и противовъзпалителни свойства.

Но с пиенето на няколко чаши на ден не може да поправите системните щети, които нанасят върху черния дроб наднормено тегло и затлъстяването, заседналият живот, прекаляването с алкохол или драстичната липса на здравословни храни, коментира диетологът д-р Саманта Хелър.

Нейни колеги изтъкват, че трябва допълнително да се проучи внимателно дали много кафета не са риск за други органи и системи в организма.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.