iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


По-големият проблем за хората е късното лягане

По-големият проблем за хората е късното лягане 03_1427540231

Проблем на съвременните хора е не ранното ставане, а по-скоро късното лягане. Причината е развитието на технологиите и масовото навлизане в ежедневието ни на телевизията и компютрите.

Това заявява специалистът по психо-физиология проф. Божидар Димитров.

"Получава се така, че хората вече спят с 1 час по-малко, отколкото преди 100 години. Това е доказано с изследване от световен мащаб. Не е толкова фатално, ако човек става рано. Лошото е, че масово си лягаме късно", подчертава той в интервю, предаде вестник "Монитор".

Проф. Димитров отбелязва, че повечето от младежите стоят до полунощ. "Доказано е, че излъчването на екрана от телевизора, на монитора, дава синя светлина, която потиска мелатонина. Това се равнява на изпиването на две кафета. Затова се препоръчва след 9 часа в спалнята да няма телевизор", добавя той.

Въпреки това, проф. Димитров смята, че българинът няма да се научи да си ляга по-рано. "Моето мнение е, че българинът по никакъв начин няма да започне сега да ляга 1 час по-рано, след като се смени времето. Дори може да се получи така, че сънят му да се съкрати с два часа", казва експертът по психо-физиология.

Негативите са: нарушена концентрация, повишаване на дремливостта. Проф. Димитров предупреждава особено да се внимава при работа с машини и шофирането. "Ние отдавна говорим за това, тъй като е доказано, че 30% от катастрофите се дължат на моментно заспиване на волана. Периодичното лишаване от сън се нарича сънен дефицит и той не може да бъде компенсиран", заявява той.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.