iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Поканиха перничани на празник на плескавицата в сръбски град

Поканиха перничани на празник на плескавицата в сръбски град 08_1440745071

Перничани се стягат за фестивала на плескавицата в сръбския град Лесковац, като тази година той ще се проведе от 31 август до 5 септември. Представители на организаторите от общината и туристическата организация в града дойдоха в Перник да поканят перничани заедно да отпразнуват фиестатата.

„Добре дошли на нашия фестивал, чакаме ви да опитате най-хубавата скара.” С тези думи приканиха перничани Ранко Цоич – директор на туристическа агенция в Лесковац и Таня Стоянович, организатор.

Ежегодният фестивал „Рощилиада“ е известен с Лесковашката скара и всяка година го посещават по над 250 000 души от цяла Сърбия и гости от чужбина, по думите на Ранко Цоич миналата година са го посетили 600 000. Името идва от сръбското название за скара — роштиль, т.е.празник на скарата.image [640x480]

С автобуси и лични автомобили много жители на Пернишка област отиват на празника. Едни отиват на откриването, други в последните дни на фестивала, който освен с многото скари , на които се приготвят популярните увияч, плескавица, вешалица, кебапчета, печени прасенца е придружен от концерти на известни сръбски състави от всички жанрове. Провеждат се конкурси за Мис, надпиване или надяждане, изяждане на най-голямата плескавица. Организира се състезание за приготвяне на кебапчета, в което вземат участие едни от най-добрите готвачи наред със студенти в хранителната промишленост. Навсякъде на централния булевард и площад на Лесковац димят скари.

Връзките на Перник със Сръбския Лесковац са от повече от 20 години, а фестивалът се провежда ежегодно от 1989 година.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.