iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Показват потайностите на Минната дирекция

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Перник е известен със своя уникален подземен минен музей, но истинската познавателна стойност за историята на въгледобива у нас и на Мини Перник като най-старото държавно предприятие в България са на друго място.

За съжаление малко известен е фактът, че в сградата на Минната дирекция има подредена уникална експозиция от стотици фотоси, документи и материални експонати, отразяващи историята на Баба Мина от самото нейно създаване преди 120 години.

По повод юбилея и празника на миньорите, който по съветски почин се отбелязва в края на август, а не на Деня на Св. Иван Рилски, както е било първоначално, от Народно читалище „Миньор” – продължител на традициите на съществувалия по времето на социализма синдикален Дом на миньора, организират отворени врати за посещение на музея.  

Всеки желаещ да научи повече за историята на Мини Перник може да посети музея на 27 и 28 август от 9.30 до 18.00 часа.

Музеят е открит през 1982г. Експозицията му е силно повлияна от идеологията на времето и се нуждае от обновяване. Четири години по-късно като втори етап е направен и подземния минен музей в автентична галерия на Старите рудници. Сега той е общинска собственост.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.