iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Помислете за укрепването на имунитета си

Помислете за укрепването на имунитета си 09_1474515774

Вече е септември. И макар че първият месец, съдържащ „р” в името си ни приветства с две приятно топли седмици, времето започна да захлажда, като с падането на температурите трябва да помислим за укрепването на имунитета.

Здравословното меню е основен компонент в изграждането на силен имунитет.

1.Тиквата е първото ни сезонно предложение, с което може да разнообразите менюто си. С нейна помощ ще можете да добавите към менюто си прилична порция полезни мазнини, витамини и минерали.

Тиквените семки пък могат да се превърнат в приятна и полезна междинна закуска или в перфектна добавка към дневната порция сала.

2.Чесънът е пръв приятел на здравия организъм. Може би сте запознати с това, че той е известен като натурален антибиотик. Няколко сурови скилидки дневно могат да предотвратят посещение при личния лекар или да спомогнат за по-бързото оздравяване, ако настинката вече е налице. Чесънът съдържа освен мощни антиоксиданти и веществото алицин, което подпомага елиминирането на вредните бактерии и вируси.

3.Лукът е друг ароматен другар на силния имунитет. Кверцетинът, който се съдържа в него, прави имунната защита по-устойчива на бактериалните инфекции и вируси. И това са само една малка част от полезните свойства на този зеленчук. Лукът спомага също така укрепването на костите и ставите, указва благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система.

4. Зелен чай. За тази магическа отвара може да се кажат три неща – антиоксиданти, антиоксиданти и пак антиоксиданти. Тази напитка също като лука и чесъна указва редица положителни действия върху организма. Полезните вещества, които съдържа зеленият чай, подпомагат значително имунната защита. Специалистите съветват да пием приблизително 4-5 чаша дневно. Чаят освен, че спомага за поддържането на отлично здраве и елегантна фигура, е и начин да разнообразим приема на течности.

5. Джинджифил. Този корен е истинска здравословна бомба и включването му в менюто е абсолютна необходимост. Може да го пиете на чай, да го хапвате, да го добавите на резенчета във водата си или в чаша зелен чай. Джинджифилът стимулира кръвообращението и подпомага детоксикацията на организма.

6.Ехинацея. Освен чрез храната и напитките, които приемаме, можем да усилим имунната си защита и чрез редица природни добавки. Една от тях е ехинацеята. Тя предотвратява развитието на вредни микроорганизми в тялото.

7.Прополисът е друг естествен имуностимулатор. Най-ценен е заради антибактериалното си действие. Изключително богат е на витамини, аминокиселини и биофлавоноиди. Ефективно елиминира редица вируси, гъбички и бактерии.

След като изброихме благоприятните свойства на основните естествени имуностимулатори, ето и тест, който определя състоянието на вашия имунитет. Резултатите от него ще ориентират дали имате нужда от консултация със специалист или можете със съвсем леки корекции в менюто и физическата активност да подобрите състоянието на вашия имунитет. Да не забравяме обаче, че комбинацията между различни видове имуностимулатори може да е изключително ефективна и в повечето случаи е препоръчителна, но в никакъв случай не трябва да чакате мигновени резултати. Прекомерната употреба на добавки може да пренатовари организма и да провокира свръхактивност на имунитета, която най-често се изразява в алергична реакция. Затова консултирате със специалист.

ТЕСТ

Тестът се състои от двадесет въпроса. Всеки положителен отговор носи по една точка. След като завършите теста сборувайте „да”-тата. В края на въпросника ще откриете и тълкуването.

1.Боледувате ли поне 3-4 пъти годишно?

2. Възстановявате ли се трудно и бавно дори и от най-леките настинки?

3.Имате ли проблем с теглото?

4.Страдате ли от алергии?

5. Имате ли често проблеми с гъбични инфекции?

6.Пушите ли?

7.Консумирате ли често алкохол?

8.Консумирате ли ежедневно кафе, сладкиши, газирани напитки, джънк фууд?

9.Рядко ли включвате в менюто си пресни плодове и зеленчуци?

10.Лесно избухливи ли сте? (Ако да, отнема ли ви поне час, за да се успокоите след това?)

11.Страдате ли от хронична умора; апатия? (Събуждате се изморени въпреки че сте си легнали навреме. Чувствате се отпаднали и се прозявате цял ден.)

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.