iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Посетете Земенският пролом на Струма

Посетете Земенският пролом на Струма 07_1469628294

Едно от красивите кътчета в нашия край е проломът река Струма в Земенско, като за него казват, че сред седемте пролома на реката той е най-дълъг – цели 22 км, най-живописен и най-интересен. Врязан е дълбоко между Земенска и Конявска планина, в Краището. Започва при град Земен и Земенския манастир със скален отвор висок 100 м и широк коло 55-60 м и завършва на юг при село Ръждавица със значително по-широк скален отвор. Като цяло Земенският пролом е умален модел на грандиозния Искърски пролом. Като истински музей на открито, Земенският пролом представя удивителни природни творения, с които е надарена българската земя.

Тук могат да се видят скални скулптури с изящни очертания, внушителни скални зъбери и венци, пещери, красиви водопади, множество карстови извори, най-голям от които е Хайдушкият, с максимален дебит 2000 л в секунда. В северната част на пролома, на двата бряга на река Струма, се извисяват причудливите скални пирамиди с приказни форми - арки, игли, кули, крепости, животни, човешки глави и т.н. Особено величествени са Гълъбинските скали, Адам и Ева и др., високи до стотина метра. В средата на пролома стърчат острите гребени на Земенските ритли. Те преграждат пътя на буйната река и я принуждават да криволичи около тях, образувайки живописни меандри. В южната част на пролома е красивият Скакавишки водопад. През пролома няма прокарано шосе. Може да се възхитите на красотата му само, ако пътувате с влак или пеша - по жп линията София-Кюстендил, която в района на пролома преминава през 9 тунела и 7 моста над Струма.

Любители на природата споделят, че който е зърнал поне веднъж Земенските скали, изпада във възторг и недоумение как е могла природата да събере толкова много красота на едно място. В началото на миналия век известният чешки учен Константин Иречек написал за Земенския пролом: "Вътре в теснините настава великолепен пуст край, който донякъде напомня прохода на Люг в Залцбургските Алпи...Всеки завой, зад всеки скалист издатък, е отделен свят...На левия бряг нерядко се срещат ниски дъбови храсталаци...и от техните злени листа се издигат чудно сформирани високи, белезникави стълбове и игли, които напомнят известните Белоградчишки скали."

Затова ако в почивните дни не планирате по-дълго пътуване, насладете се на неповторимата красота на Земенския проло на Струма.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.