iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Появиха се хлебарки мутанти

Появиха се хлебарки мутанти 04_1459947897

Налазват ни хлебарки мутанти, големи колкото бръмбар, като със затоплянето на времето и работата на фирмите, занимаващи се с дезинфекция срещу различни видове вредители, се е увеличила значително.

Най-активният сезон за вредителите е от април докъм юни. Заради аномалиите на времето и все по-топлата зима често се случва да се пръска срещу кърлежи, хлебарки и гризачи още през февруари или пък през октомври и ноември, разказаха от бранша.

Напоследък фирмите са търсени най-вече за кърлежи, бълхи, хлебарки, както и за оси. Вредители може да се открият навсякъде - от училища и детски градини, през банки и родилни домове. Луксозните комплекси също не са застраховани, обясниха от фирмите.

На хлебарки и гризачи може да се натъкмен от мазетата до тавана, обясни за "Новинар" Ивайло Манолов от една от фирмите.

Оказва се, че в центъра на столицата масово гражданите не чистят мазетата си, с което пък създават предпоставки за размножаването на различни видове вредители. Като такива се смятат дори гълъбите и лястовиците.

Освен че създават гнезда по фасадите, те често се настаняват по таваните, където пък става огнище за бактерии. В столичните квартали като "Люлин", "Надежда" и "Обеля" пък има най-много домове с вредители.

Срещу бълхи е хубаво да се пръска първоначално през около 10 дни, за да има ефект. Срещу кърлежи се третира предимно през април и май, докато все още е влажно, тъй като през юли и август те се скриват под земята.

Повторно третиране може да има и през септември. Някои от фирмите предлагат пакетни услуги и дори отстъпки до 40 процента, ако се обработват и общите части на жилищата.

Цените пък варират между 30 и 150 лева за различните видове вредители и размера за жилищата и търговските площи.

Междувременно от РЗИ - София, успокоиха, че не ни чака вълна от кърлежи. Поводът бе фактът, че само преди ден в столицата започна пръскането срещу този вид вредители.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.