iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Появиха се нови кратери в Сибир

Появиха се нови кратери в Сибир 02_1424956167

На сибирски полуостров се появиха нови кратери. Те са три на брой и са се появили в района на полуостров Ямал през лятото на 2014 г.

Сега с помощта на сателитни снимки са локализирани още 4 огромни дупки, като е твърде вероятно да има още много подобни. Това може да се окаже сериозен проблем, притесняват се учени.

"Сигурен съм, че на Ямалския полуостров има още кратери, просто трябва да ги потърсим", заявява проф. Василий Богоявленски, член-кореспондент на Руската академия на науките и зам.-директор на Изследователския институт за нефт и газ, цитиран от в. "Сибирски времена".

Специалистите смятат, че кратерите се образуват от газови експлозии, причинени от подземно нагорещяване. Според друга хипотеза необикновените дупки са предизвикани от повишаването на температурите заради изменението на климата.

Причината за появата им обаче може скоро да не бъде разбрана, тъй като изследването на кратерите е опасно. Причината е, че не може да се предвиди къде и кога точно ще се случи експлозия. Въпреки това в района е планирана експедиция, която трябва да определи зоните на кратерите и да установи при какви условия те са най-опасни.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.