iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Празниците на 14 февруари - 3 в 1

Трифон Зарезан в Гигинци; снимка: Руми Борисова

Три празника в един ден се събират на 14 февруари. 

Православната Църква отбелязва успението на Свети Кирил Славянобългарски.

Лозарите празнуват Трифон Зарезан (по православностилния календар).

По цял свят се разменят любовни послания за Свети Валентин, а най-голям е празникът за  търговците на валентинки.

На 14 февруари 879 година е успението на Свети Константин - Кирил Философ. Заедно с брат си Методий, той е създателят на глаголицата. Остава в историята като славянски християнски просветител. Канонизиран е от православната и католическата църква за светец и за равноапостол. Обявен е от папа Йоан Павел II за съпокровител на Европа. Православните християни го почитат и като един от светите Седмочисленици. Когато умира Свети Кирил е едва на 42 години. Гробът на св. Константин-Кирил Философ е в църквата "Сан Клементе" в Рим.

На 14 февруари православните християни празнуват  Трифон Зарезан (по православностилния календар). По нов стил празникът на св. Трифон се отбелязва на 1 февруари. Свети Трифон се счита за пазач на лозята. Той е бил мъченик, светец лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч.

За първи път Денят на лозаря започва да се чества официално през 1962 г. на деня на Свети мъченик Трифон. Денят е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Според българския обичай в празничния ден лозарите излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: "Колкото капки, толкоз коли грозде". Кулминацията на празника е избирането на "цар на лозята" - обикновено някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото "царуване" да се роди обилен плод.

Свети Валентин е католически празник на който влюбените изразяват любовта си един към друг, като изпращат поздравителни картички, бонбони сърчица.

Името на празника идва от някой от  християнски мъченици с името Валентин, живели в ранните векове на християнството. Първоначално стар римокатолически празник, той започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието.

Твърди се, че традицията да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки, е още от 14 век.


iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.