iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Препарираха и изложиха ягуара Алонсо

Препарираха и изложиха ягуара Алонсо 05_1430652292

Застреляният в зоопарка на Ловеч ягуар Алонсо вече е успешно препариран и изложен в Природонаучния музей в троянското село Черни Осъм от 29 април т.г. Той е бил на девет години и е бил сложен зад витрина на втория етаж на уникалната за Балканите експозиция, съобщи директорът и препаратор Христо Илиев пред ловешкото онлайн издание "NEWS глас".

Препарацията на печално прославия се ягуар продължи близо 250 дни. „Бихме могли да приключим с нея около два месеца по-рано, ако черепът на Алонсо не бе надробен над 70 парчета от куршума. По тази причина при първото му препариране черепът, който слепвах две седмици, започна да се деформира при свиването на кожата. Това наложи да се направи отливка на черепа в Германия, именно изпълнението на тази операция забави препарирането на ягуара с близо 60 дни. Оттук-насетне до седмица ни предстои във витрината да сменим чернобялата диограма с цветна и да подобрим осветлението“, разказа Илиев.

Ценната кожа през цялото време се е съхранявала във фризера на музея, а цялата препарация е струвала 3 500 лв. на касата на Природонаучната експозиция. Припомняме, че Алонсо бе убит с един изстрел от професионалния инструктор по стрелба Денко Цанков на 3 август при 6-часова спец операция на ловешки полицаи и ловци. Животното бе оставено от гледача си да напусне клетката си в Ловешкия зоопарк.

Убийството на ягуара предизвика множество отрицателни реакции на граждани и природозащитници. Поети му посветиха стихове, а няколко месеца по-късно зоопаркът имаше нов директор. Тялото на ягуара пък бе предадено на Природонаучния музей в с. Черни Осъм за препариране.

Районната прокуратура в Ловеч се самосезира по случая и образува наказателно производство, което по-късно пък прекрати с мотива, че убийството на животното е станало при условие на крайна необходимост и оневини стрелеца. В музея на балканското село Алонсо е втората придобивка за т.г., преди него е постъпила само една авлига. Заедно с тях в момента в експозицията се съхраняват над 700 експоната.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.