iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Препоръки за разтоварване от работа

Препоръки за разтоварване от работа 10_1445860117

Прекомерната умора, когато човек няма сили дори за кратка разходка след работа, подсказва, че организмът е изтощен и в крайна сметка здравословните проблеми няма да закъснеят. Ето съвети как успешно да се разтоварим и да дойдем на себе си след всекидневните делови натоварвания. Ето какво препоръчват специалистите.

Печелившата формула

Работният ден наистина ни изцежда – почти всички ще се съгласят с тази констатация. Затова възстановяването на организма още в процеса на работа е важна част от деня, която не бива да се пренебрегва.

Повечето хора чакат вечерта, за да се отпуснат вкъщи, други си взимат минутка отдих за по цигара или чашка кафе. Но ползата от подобни кратки паузи е съмнителна, още повече че обикновено те са спонтанни и нередовни. Правилната почивка в работно време задължително трябва да става по график.

Най-често се прилага формулата на 1 час работа – 10 минути почивка. Всеки сам решава как да ги прекара според условията, с които разполага – дали с леко раздвижване на място, с кратка разходка около сградата, посядане на близка пейка или съзерцаване на зеленината отвън…

Отличен вариант е дихателната гимнастика, която ще увеличи притока на кислород в кръвта, за да се активизира дейността на мозъка… Така е поне на теория, докато на практика задачите ни притискат и не се сещаме да станем от бюрото. А обедната почивка също не трябва да се пропуска.

Необходимо е да се възползваме пълноценно от отредения за това час, а не да хапнем на две-на три и пак да тичаме обратно. В много модерни офиси и предприятия по света има обособени зони за отдих, където човек може в оставащите му минути от обедната почивка малко да почете или дори да подремне, защото мениджърите осъзнават, че това повишава работоспособността и прави труда по-ефективен.

Вместо дивана - велосипед

Вкъщи пак ни чакат цял куп задачи – неизмити съдове, неприготвена вечеря, неизгладени дрехи… Така че благотворният домашен отдих също не е лесно да се подсигури. Почивката след тежък работен ден за повечето съвременни хора изглежда еднакво – на дивана пред телевизора с пица, купа снакс или нещо друго за похапване.

Това е дълбоко неправилно, нездравословно и не води до желания релакс. След цял ден в офиса мнозина имат чувството, че са вършили тежък физически труд. В действителност това е само илюзия за физическа умора, която трябва да бъде преборена с активни методи. Специалистите препоръчват лежането на дивана да бъде заменено с каране на велосипед или разходка пеша.

Подобно леко натоварване раздвижва кръвта, тренира мускулите и зарежда с енергия. Сеанс масаж, посещение на плувен басейн или сауна свалят напрежението, гонят главоболието, забележимо ободряват и вдигат настроението.

Афишът за уикенда

Подарете си време, в което да се отдадете на себе си. След цял работен ден сте си заслужили пълноценен отдих с чаша ароматен чай или какао, хубава книга, интересен филм. А от използването на модерните технически джаджи в такъв момент е по-добре да се откажете – те пренатоварват мозъка и ще се почувствате още по-уморени.

Много жени асоциират уикенда с дежурното почистване на дома, но експертите препоръчват да не го прахосваме за домакинска работа. Според тях по-добре е тези задачи малко по малко да се отмятат в делничните дни след работа, а почивните да посветим на пълноценно разтоварване. Или да си оставим поне един от тези дни изцяло свободен, ако не ни се получи и с двата…

И да го запълним с излети сред природата, срещи с приятели, посещения на изложби, концерти, спектакли… Старайте се да избирате максимално активни форми на почивка – доказано е, че колкото повече време прекарвате в търкаляне по дивана, толкова повече ви обземат умора, леност и апатия… Хвърлете поглед на културния или спортния афиш за уикенда, изберете си онова, което най-много ви привлича и – пълен напред към почивката!

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.