iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Продължава метеоритният дъжд

Продължава метеоритният дъжд 08_1408530774

National Geografic пише, че ще има срещи на планети в небосклона, метеоритен дъжд и магнитно сияние. Те могат да бъдат видяни през ясните нощи тази седмица.

Въпреки, че пикът им беше миналата седмица, Персеидите продължават да изгарят в атмосферата ни и ни даряват със сбъднати желания и падащи звезди до 24 август. Най-голям шанс шанс да видим падаща звезда имаме между 2 и 4 сутринта при ясно небе и далеч от градски светлини. Помага и това, че Луната е в полумесец за разлика от яркото пълнолуние миналата седмица.

Много рано във вторник сутрин Луната и червения гигант Алдебаран са се доближили само на 8 градуса на небосклона. Алдебаран е в окото на съзвездието Телец, намира се на 66 светлинни години от нас, пише "Стандарт".

Който е пропуснал сливането на Венера и Юпитер в понеделник, може да се наслади на двойката и в следващите дни, когато планетите се отдалечават една от друга с по един градус на нощ. Докато Юпитер избледнява, вляво и нагоре от него можем да видим звездното струпване Пчелен кошер (Messier 44). Това са около 1000 звезди, заемащи пространство от 24 светлинни години, намиращи се на 610 св. г. от нас. Най-добре се вижда малко преди изгрев, като бинокли и телескопи помагат да се преодолее сиянието на настъпващия изгрев.

Рано сутринта в петък, 22 август, Луната ще се нареди в една линия с Венера и Юпитер над югоизточния хоризонт. на следващата сутрин пък, в събота, намаляващият полумесец ще слезе под нивото на планетната двойка, оформяйки красив триъгълник.

Източник: pik.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.