iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Проучване: Не можем да надебелеем от хляба

Проучване: Не можем да надебелеем от хляба 09_1412070163

Проучванве на австралийски учени е установило, че макар и много жени да избягват хляба заради линията си, той не е причина нито за напълняване, нито за подуване.

Изследването е обхванало 1000 австралийки на възраст от 25 до 65 години, като целта му е била да разбие предразсъдъците, свързани с тази основна храна.

Смятаният някога за здравословен хляб в наши дни има лоша слава заради съдържащите се в него въглехидрати и глутен. Ако хлябът бъде изключен напълно обаче, теглото не се променя.

Шарън Натъли от австралийската агенция по храните и храненето установи, че 43 процента от жените избягват хляба, а 20 процента изпитват чувство на вина, когато не успеят да му устоят. Повече от половината жени не могат да повярват, че хлябът може да е полезен. Всички обаче го обичат.

Една трета от австралийките купуват по-здравословни варианти на хляба. Много родители ограничават и децата си от страх да не напълнеят. “Много жени не осъзнават колко полезен е пълнозърнестият хляб и този с нисък гликемичен индекс, както и че безглутеновите диети може да навредят, защото се покачва нивото на кръвната захар” , каза Шарън Натъли.

Данни от хляба да се напълнява няма. Големи предишни изследвания са показали, че народи с голяма консумация на пълнозърнести храни са по-малко засегнати от напълняване. На пазара съществуват много видове хляб. Затова е важно потребителите да бъдат запознати с техните предимства.

За децата, например, са полезни вариантите с омега-3 мастни киселини плюс обичайните фибри и вит. В. Хората със
сърдечносдови проблеми е добре да се насочат към пълнозърнест хляб със семена.

“Хлябът е храна, препоръчвана от националните здравни власти като част от ежедневната здравословна и балансирана диета заради хранителния състав и затова няма причина за чувство на вина”, подчерта Шарън Натъли.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.