iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Проучване сочи, че половината от младите хора смятат за допустимо следенето на партньора

Проучване сочи, че половината от младите хора смятат за допустимо следенето на партньора 09_1443275264

Приблизително половината от младите австралийци смятат, че проследяването на партньора чрез компютър, телефон или чрез инсталиране на проследяващ софтуер е допустимо. Това пише The Guardian, съобщи "Фокус".

Това е едно от откритията на проучване сред 1923 души на възраст между 16 и 24 години за отношението им към насилието срещу жени. Резултатите са представени от фондацията VicHealth в Мелбърн.

84 процента от участниците в допитването са заявили, че следенето на партньора с електронни средства без нейното или неговото знание е сериозна постъпка, но 46 на сто са посочили, че това е допустимо до известна степен. Един от всеки петима пък е съгласен, че мъжете трябва да контролират връзката.

Наред с това 20 процента от анкетираните казват, че често, когато става въпрос за сексуална активност жените казват “не”, а всъщност имат предвид “да”. 18 на сто са съгласни с твърдението, че когато една жена е изнасилена след употреба на алкохол или наркотични вещества е частично виновна на случилото се. Двама от всеки пет смятат, че “изнасилването е резултат от неспособността на мъжете да контролират сексуалните си желания” - увеличение в сравнение с резултати от 2009 година, когато на това мнение са били един от всеки трима.

Няма разлика между жените и мъжете по отношение на готовността да обвинят жертвата на насилие, изтъква изпълнителният директор на VicHealth Джерил Рихтър. Една четвърт от младите хора смятат, че насилието може да бъде извинено, ако извършителят съжали, а 24 процента казват, че насилието може да бъде извинено, ако извършителят е бил толкова ядосан, че е загубил контрол.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.