iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пътуването с обществен транспорт до работа е вредно

Пътуването с обществен транспорт до работа е вредно 05_1433089738

Пътуването с обществен транспорт до службата е вредно, като дори 20 минути имат неблагоприятен ефект върху здравето. Това сочат резултатите от канадско изследване.

Авторите му от университета на Монреал са установили, че дори краткото ползване на обществения транспорт може да причини "бърнаут" или синдром на професионалното изчерпване.

Състоянието се изразява в емоционално и физическо изтощение и в крайна сметка може да подтикне служителя да напусне работа.

Рискът за здравето съществено се увеличава, когато пътуването с обществен транспорт продължава малко над 20 минути, пишат от БТА. При продължителност над 35 минути, всички служители са изложени на повишена опасност от развитието на синдрома.

"Настоящото проучване разкрива зависимост между стресовите фактори от ползването на обществен транспорт и "бърнаут" синдрома. Степента на риск обаче варира в зависимост от самия индивид, условията в транспорта и на работното му място", обяснява Ани Барек от изследователския екип.

Според експертите, рискът може да се избегне, ако на служителите се предложат по-гъвкави трудови алтернативи, като например пътуване извън пиковите часове или работа от дома.

Източник: life.dir.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.