iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пушачите имат по-малко Витамин С в организма

Пушачите имат по-малко Витамин С в организма 03_1427114616

Чрез всяка изпушена цигара се унищожават между 25 и 100 мг от запасите на витамин С в организма, като човешкото тяло има собствени механизми, с които неутрализира външните и вътрешните вредни субстанции.

Никотинът и токсините вещества, намиращи се в цигарите (вторичните продукти на цигарения дим са над 500 химикала), имат огромно негативно въздействие върху процеса на детоксикация на организма.

Пушенето причинява увреждане на клетките, което с времето води до редица здравни неразположения, като високи нива на холестерол, коронарни проблеми, заболявания на белите дробове и повишен риск от остеопороза.

Никотинът пряко засяга способността на тялото да абсорбира добре жизненоважни хранителни вещества. По този начин запасите на витамини и минерали се изчерпват много бързо. Най-големият недостиг при пушачите е на витамин С (аскорбинова киселина).

Витамин С е един от основните антиоксиданти в организма. Toй способства абсорбирането на желязото (ниските нива на аскорбинова киселина винаги са свързани с липса на желязо). Този витамин не се образува в организма, а се набавя чрез храната.

Заради разрушителното влияние на никотина върху клетките, пушачите се нуждаят от повече витамин C, за да противодействат на щетите, които цигарите причиняват. Колкото повече се пуши, толкова повече витамин С се губи (всяка цигара унищожава между 25-100 мг от запасите.). Той участва в съединителната тъкан и поддържа здравия вид на кожата. Неслучайно именно върху кожата се проявяват първите негативни външни белези при пушачите. Аскорбиновата киселина е и основен отговорник за правилното функциониране на имунната система, а любителите на цигарите са предразположени повече към вируси, настинки и възпаления. За да се компенсират тези смущения, пушачите трябва да увеличат приема на витамин C.

Селенът също е от изключително значение. Той е основен клетъчен протектор, предпазващ от токсичния ефект на тежките метали. Защитава клетките от оксидативен стрес, на който особено силно са подложени пушачите. Отговорен е за правилното протичане на редица процеси в човешкото тяло, ключов е за имунната система и репродуктивната функция.

Поради по-честото предразположение на пушачите към проблеми с дихателните пътища, традиционната медицина препоръчва Ехинацеята (наречена „естествен или безвреден антибиотик“). Тя повишава имунитета, като влияе пряко върху продуцирането на клетките, отговорни за правилния имунен отговор.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.