iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пускат ни по железния мост след месец

Пернишкият железен мост

Старият железен мост край Кауфланд отново става пешеходен. Съоръжението, което от години не се използва и бе затворено за хора, заради опасността от инциденти, сега става градска атракция.

Основен ремонт върви на моста, строен някога за вагонетките с кюмюр на мината. Конструкцията му наподобява тази на Айфеловата кула, но липсата на поддръжка го бе направила рисков за използване. Някои твърдят, че е пуснат през 1903 г., но според други архиви, съоръжението е монтирано доста по-рано.

До октомври мостът вече ще е проходим. В момента се стърже до желязо и ще бъде грундиран и освежен с епоксидна боя. Старите траверси напълно ще бъдат премахнати, а на тяхно място ще се сложат дървени. Предвиждат се и нови перила.

От градската управа обещават напълно нова визия на затвореното в момента с метални платна съоръжение. Ремонтът стана възможен, след като собствениците на бившия машиностроителен завод „Струма” се отказаха от претенциите си, а същото стори и държавната агенция „Железопътна инфраструктура” и предадоха моста на общината.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.