iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Шехерезада от Рударци цери с оловен чай

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Шехерезада вади газовата бутилка от ъгъла, за да свари своя специалитет - оловен чай. Слага къс от сивия метал в канчето и хайде на котлона. "За нула време ще стане. Щом искате, всичко ще ви покажа", нарежда баячката от село Рударци. Тя искрено се радваше на нашия интерес към дарбата й.
"Вие бяхте, дето идвахте вчера (неделя, 14 август - б.а.)? Много народ имаше. Не можах да ви обърна внимание. До десет вечерта съм баяла. Днеска обаче съм цял ден почивка", усмихва се 74-годишната жена. Ден по-рано я навестихме, но пред къщата й наистина бе пълно с хора и коли. Сред чакащите тогава имаше малки деца, които бяха с нощно напикаване. Една жена се оплакваше от заключен късмет, а младоженец ближеше рани, изоставен от булката си току пред олтара. Опашката на клетниците водеше служител на МВР. Той бе дошъл заради тежка психо-емоционална травма вследствие на служебен инцидент. В него загубил колега. На фона на цялото човешко страдание отложихме срещата си за другия ден - понеделник, а точно тогава случайно или не се падна християнският празник Голяма Богородица.
"Работя до 7 вечерта на басейна с минералната вода. Чистачка съм. След това си идвам и започвам да бая.  Няма да ви лъжа, случвало се е да ме търсят хора посред нощ. Казвала съм на човека да дойде на другия ден... И тогава става страшно. Веднага нещо ме хваща за гърлото и започва да ме души: "Защо върна човека, ма ?! Нали за това те върнахме от оня свят - да помагаш, а не да спиш", жалва се от орисията си Шехерезада, по баща Борисова. Малцина рударчани подозират на какъв огън се пече най-популярната жителка на селото. Оказва се, че ромката с паранормални способности на младини е сключила договор на коляно току пред портите на Свети Петър.

Втори шанс

"Преди години заболях много тежко. Умрях. Заминах си от тоя свят другаде. Там чувам глас да ми казва: "Еела на слънце, защо седиш в сенките." Излизам аз, а насреща ми една жена. Беше облечена в черно, а косата й беше вързана на една много стегната опашка", преразказва видението си Шехерезада. Според нея това вероятно е била "самата Богородичка или света Петка".
"С нея имаше и мъж - висок, строен, но лицето му не помня. Те ми рекоха така - ако искаш да живееш, трябва да цериш народа. Ама как, викам им, мене ще ме е срам. "Не, ние ще те върнем да помагаш, ако не, оставаш си тука", отвърнаха ми двамата в едни глас. Така и стана. Направиха ми нещо и вече 30 години не съм се спряла, а хората, както ми обещаха светиите, са доволни, не съм се посрамила", гордее се възрастната жена. После се оплаква, ама тихичко, за да не чуели тия отгоре, които нещо й направили и оттогава не можела да мигне. "Обикновено си лягам в 00:20. Лежа и точно след един час ставам - няма сън за мене - въздиша баба Шеки, както я наричат най-близките й хора. - На всички поемам грижите и отрицателната енергия. Сигурно затова не мога да мигна по цяла нощ", разсъждава тя.

Доза в повече

През ръцете й са минали стотици българи и чужденци, всеки носещ проблем, кой от кой по-черен. "При мене идват хора, които не се погаждат в семейството. Аз правя така, че да се съберат. Идват и такива със страх, стрес и уроки. Оттам са всичките ядове на човека, да знаете", отбелязва баячката. Хвали се, че и наркоманите "ги оправя". Разказва обаче, че доста се изплашила покрай едно момче преди години. Казвал се Влади, а сега работел в някое министерство. Той таман щял да е войник. На абитуриентския бал излезли и приятели го накарали да пробва една доза. "Какво са му дали, но момчето спря да говори и само гледаше в една точка. Дойдоха родителите и ме взеха направо от басейна долу. Започвам аз да си правя това, дето ми е дадено. След малко момчето стана и каза "уйчо", прегърна вуйчо си, гушна ме мене, после майка си и припадна на двора", спомня си баячката. Внесли го на дивана вътре, но само след 10 минути се случило чудо. Влади станал и си бил както преди. "Изучи се и сега ми се обажда от София", не пропуска да отбележи циганката. Става и вади от едно чекмедже тесте малки снимки, повечето на млади хора. Заявява, че им помага от разстояние.

Чистене по снимка

"Бабите обикновени ми ги носят и аз ги чистя оттука. Ето, за един син на служителка на социалните служби в Перник ще ви кажа. Като пропусна седмица да не му пребая, ми се обаждат на пожар, че пак е тръгнало момчето надолу", смее се старицата. Заявява, че може да събира и семейства, стигнали до развод. Давала им билка, но не иска да издаде точните съставки. "Не ми се дава да казвам, чедо, всичко трябва да е тайна", оправдава се жената с паранормални способности.
Стар ерген от съседното село Кладница все не можел да си намери приятелка. Шекеранка, както местните назовават бабата, му дала билки и само след два месеца мъжът се сдобил с половинка. И още били заедно.
"Повечето обаче са отдалече. Кажат ми града Русе, Петрич, аз и не питам друго. После ми се обадят по телефона, че всичко вече е ОК", разправя сладкодумната ромка.

Езикът на оловото

Оловото в канчето вече се е разтопило. За демонстрация на стола сяда най-красивата внучка на Шекеранка. Бабата взима една алуминиева бака от купа в двора, слага в нея малко вода, па излива разтопения метал. Срещата между двата елемента е повече от атрактивна. Оловото обаче не се дава лесно, цвърчи и съска като змия, хваната натясно. "О, това нищо не е. Като има човек магия, започва да пука и да треска много по-страшно", вметва баячката и започва да чете съдбата по вече охладената отливка. Получил се кон, който се вижда и без много взиране.
"Ей го, на, лъжа ли? Яхнала го е и пътят й е чист. Конят, кучето и лъвът появят ли се, е много нахубаво. Голата фигура, дето сега ми излиза тука, показва бързо и лесно оправяне в живота", тълкува с лекота невидимите знаци полуграмотната рударчанка. На дъното на паничката пък се е отпечатало дърво. По думите на Шехерезада внучката й ще се сдобие с хубав дом.
Възрастната жена посяга към отливките от вчера, за да покаже една на семейство в период на полуразпад. Казва, че двата остри върха в метала са мъжът и жената, а под тях се е вклинил душманин под формата на змия. "Ще ги оправя, за да се съберат", кълне се в силата си Шехерезада.
Присеща се за своя семеен живот, споделя, че е вдовица. Както повелява ромската традиция, навремето мъжът й я откраднал от едно далечно село. "Цяла нощ във влака стоях права, за да не седна до него", връща лентата назад циганката. Мъжът й обаче се оказал свестен. "Беше миньор, Бoг да го прости. Работехме по цял ден, а през нощта лягахме и правехме планове за утрешния ден. Тая къща ние сме я правили. А сега младите вземат заплатата у петък и в понеделника нямат пукнат лев в джоба си", мъмри младежта феноменалната старица.  
Речта й прекъсва момче, което се появява сякаш от нищото. То се оплаква, че не се чувства добре, откакто се разделило с бившето си гадже. Изчакваме и неговото олово да се разтопи. То обаче започва да пука и да треска, точно както описа преди малко баячката. Накрая металът не замръзна в монолит, а се пресече като каймак. "Ето това е магията", отсече Шехерезада, показвайки с ръка оловната пихтия. "Момата не е за тебе. Бегай далече оттам", посъветва ергенчето баячката.

Любомир Старидолски, в-к "Стандарт"

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.