iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Силата на цветовете може да лекува

Силата на цветовете може да лекува 09_1441183789

Още великият Гьоте е твърдял, че жълтият цвят пробужда светли чувства, а синият - усещане за хлад, като сивият символизира безрадостност, а червеният - той е цяла вселена от емоции. Известно е, че цветовете влияят на настроението, самочувствието, а в много случаи и на здравето на човек. Как се случва това?

Още в стари времена са вярвали, че силата на цветовете може да лекува. Така например в древен Египет е имало специални помещения в храмовете, където слънчевите лъчи са се пречупвали в различни елементи на спектъра. Попаднали там, хората буквално са се къпели в багри.

Този способ на лечение е наречен Ра-терапия на името на бог Ра - върховен бог, повелител на слънцето. В наши дни неин наследник е хромотерапията, която широко се използва в много съвременни спа центрове. Действието на цветовете върху цялостното здраве може бъде осъществено както чрез очите, така и чрез кожата. Смята се, че цветовете буквално могат да бъдат абсорбирани от дермата и така да окажат влияние върху вътрешните органи на тялото - светлинни лъчи се насочват към проблемните му зони.

В офталмологията все по-широко приложение намира апарат, който въздейства на очите чрез специално съчетание на различни цветове. Практиката доказва, че той положително влияе върху редица заболявания на окото, като някои напълно изчезват. Едновременно с това се повишава общото състояние на пациентите, отшумяват редица болки, повишава се апетитът и се нормализира сънят.

Силата на багрите

Червено
Смята се, че червеният цвят стимулира нервните центрове, функциите на лявото полукълбо на мозъка, зарежда с енергия черния дроб и мускулите. В същото време при продължително съзерцание аленото и производните му могат да предизвикат ефект на отпадналост и дори сърцебиене. В цветотерапията червеното се използва за лечение на малокръвие, бронхиална астма, пневмонии, заболявания на ендокринната система, ревматизъм, патологии на ретината на окото и късогледство.
Червеното е противопоказно при треска, нервна възбуда, хипертония, възпалителни процеси, неврити. То трябва да се избягва от рижи хора.

Жълто
Жълтият и лимоновият цвят активизират двигателните центрове, генерират енергия за мускулите, чистят черния дроб, стомаха, кожата, притежават слабително и жлъчегонно действие. Жълтото е цветът на радостното настроение и секса. Използва се за лечение на захарен диабет, нарушения на дейността на стомаха и жлъчката. В офталмологията - при късогледство, слабо зрение, заболявания на ретината на окото.
Жълтият цвят не е препоръчителен при повишена температура, невралгии, превъзбуда, зрителни халюцинации.

Зелено
Зеленият цвят отстранява спазмите на кръвоносните съдове, понижава кръвното налягане, разширява капилярите, повишава доброто настроение. Краската се препоръчва при сърдечносъдови заболявания, невралгии, астма, безсъние, импотентност.

Синьо
Синьото, точно обратното, увеличава спазмите на кръвоносните съдове, вдига кръвното, но за сметка на това има противомикробно действие. Ето защо този цвят е предпочитан за болнични помещения - създава усещането за чистота. Цветът на небето се използва за лечение на болките в ушите, гърлото и носа, а също така при начални форми на катаракта. Не е препоръчителен за хора, които страдат от депресия или отпадналост.

Виолетово
Виолетовото стимулира паращитовидната жлеза, функциите на далака, повишава мускулния тонус. В останалите случаи действа като синьото.

Според настроението
Когато избираме нова дреха или купуваме нещо за дома, отдаваме предпочитание на определени цветове. Така ни харесва, такова е настроението ни. Психолозите обаче твърдят, че това не е случайно. Настроението и характерът не винаги съвпадат. Точно по същия начин, по който не съвпадат климатът и времето. В местности с горещ климат понякога се изсипва пороен дъжд, дори и сняг.

Същото е и с цветовете - може цял живот да сме имали любим, но в един момент ни се приисква да го сменим. Специалистите обясняват внезапната промяна така: постоянното пристрастие към определен цвят е отражение на характера ни, докато смяната му - нуждата от промяна и ново настроение. Така например, ако напоследък сте в "дупка", несъзнателно вадите от гардероба дрехите в тъмни краски. И обратното - ако сте в подем и еуфория, залагате на светлите тонове.

Учените определят главните цветове, които определят психологическото ни състояние, свързано с елементите на удовлетворение, самоутвърждаване, активност, привързаност, очаквания. Така например червеното е индикация за силата на волята, активност, независимост, подвижност. Облеченият в червено е жизнелюбив, сексуален, енергичен. В самия цвят е заложена голяма доза чувственост.

Той изпълва живота със страст и желания. Оранжевото пък е символ на оптимизъм, импулсивност и настойчивост. Хората, които го харесват, са добри приятели и винаги са готови да помогнат. Розовото пък е цвят на женствеността и нежността. Жълтото изпълва света със слънчевост и радостна надежда. Носителят на жълто е доброжелателен, уверен в себе си, умее да изкарва пари. Зеленото пък свидетелства за гъвкавост на ума, добър разсъдък, адекватност на ситуацията. Ярко зеленото подмладява, а неприязънта към този цвят издава недоволство към емоционалното ни състояние.

Светлосиньото е цвят на Земята, цветът на истината. Хората, които го обичат, съумяват да уловят същината на нещата и казват истината с лекота, колкото и да е нелицеприятна. Афинитетът към него говори за високоразвит интелект и сдържан характер. По-тъмните нюанси пък издават хората, които обичат реда и чистотата. За тях спокойствието е най-важно и често то граничи с меланхолия.

Виолетовото пробужда тайнственост и възвишени мечти, той е за творчески натури, които се стремят да очароват. Ако това не се случи, стават кисели и свадливи.
Кафявото е доста консервативен цвят и олицетворява сдържаност, стабилност, надеждност и скромност. Винаги може да се разчита на служителите, любители на тази краска.
Бялото е знак за чистота, целомъдрие и хармония, докато сивото е индикация за твърд характер, желание за контрол. Когато нещата не се получават, любителите му често изпадат в депресия.

Черното символизира страст, жените, които го предпочитат, са истински лъвици, често егоистични и безмилостни. Модата обаче го обича и го е превърнала в символ на стила и добрия вкус.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.