iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Симе го играе жетвар по старовремски

Перник снимка: за хората и събитията - Симеон Мильов

Уникален филм за жътвата по старовремски е заснел екип на Телевизия „Туризъм” в радомирското село Стефаново. Документалната лента майсторски разказва за корените, историята, традициите, ритуалите и живите днес обреди по време на жетварския сезон. А в кадрите може да се види и как със сърп и паламарка в жЕтвата, както се казва в този край,  участва лично и историкът етнолог Симеон Мильов. Той е бил редактор на терен на филма, заснет от оператора  Симеон Григоров.

Премиерата на филма е на 4 септември от 10:00 и от 19:00 ч. по Телевизия „Туризъм”,

Телевизията е подготвила и два клипа на жетварска тематика, които излъчва в рубриката „Гласовете на България“. Единият е по песента „Пладнина е брайно, тъжнина е“ в изпълнение на Славка Сариева, а другият – по песента „Слънцето е на заода“, изпълнявана от женска група от село Калища, които звучат във филма. .

Песенната рубрика се излъчва в рамките на блока „Туризъм инфо“ и всеки ден представя нов музикален сюжет от България, като така допълва представата за нея като място с богата история и дълбоки културни корени.

 

Филмът припомня, че жъгвата е една от най-сакралните селскостопански дейности, защото ни въвежда в светилището на живота - там, където човек с двете си ръце извършва обредите на миросътворението. В старо време житните класове са се събирали на ръка, като са спазвани определени обреди и ритуали, пеели са се жетварски песни... Далеч, преди в полето да навлязат машините.

В Радомирското село Стефаново все още пазят обичаите на жътвата. Рано сутрин косачите подготвят нивите, след това идват жетварите. На-младата жена от тях зажънва първа под надзора на по-опитна. Жените правят просека, а тази на пръв поглед обикновена полска работа се извършва по строги правила. Има ритуален хляб, отделя се и „брадата” на нивата. Брадата представлява сплетени като женска плитка житни класове.

Отрязването на „брадата” прибирането й в хамбара до есенната сеитба е действие, насочено към осигуряване на подородие следващата година.

Неизменна част от жътвата са типичните жетварски песни. Започната от една жена, друга й припява и така песента се носи от клас на клас над полето – химн и на тежкия жетварски труд, но и на надеждата за бъдеще.

Жетварството, такова, каквото е заснето от Симеон Григоров и Симеон Мильов за Телевизия „Туризъм”, е една от наистина запазените, но на изключително малко места традиции на българина. Традиция, която го връща към неговите корени, близко до земята.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.