iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Смартфони ще показват къде ни трябва винетка

Смартфони ще показват къде ни трябва винетка 08_1440750659

От следващата година през смартфони и други мобилни устройства, работещи с интернет ще можем да виждаме по кои пътища в страната трябва да пътуваме с винетка, като това ще стане възможно с пускането от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) на нова система за електронни административни услуги.

Справката ще се осъществява през сайта на ведомството и ще бъде във вид на географска карта.

Проектът се реализира по ОП „Административен капацитет”, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд. Системата ще дава на пътуващите информация и

за крайпътните заведения и бензиностанциите

по маршрута.

По-голямата част от услугите в електронната система ще бъде насочена към бизнеса. Фирмите ще имат възможност да подават заявления онлайн за строеж и пускане в експлоатация на билбордове. През сайта на агенцията предприемачите ще могат да научават и къде има свободни зони за такива съоръжения. Чрез сайта на АПИ ще може да се прави справка за всяко рекламно съоръжение - кога е издадено разрешението за изграждането му, докога е валидно.

В системата ще има и ГИС базиран електронен регистър за подземни или надземни линейни съоръжения - оптични кабели, газопроводи, водопроводи. От него ще може да се получи информация за вида на съоръжението, каква е неговата дължина, кой го стопанисва. Според експерти той ще е много полезен за строителите, като ще им спести забавянето от „изникването” на различни неотбелязани съоръжения на обекта.

Регистърът ще дава информация и за маршрута, по който

извънгабаритните и свръхтежките пътни превозни средства

ще може да преминат в зависимост от техните размери. Целта е по възможност да се избегнат пътищата от най-нисък клас, които биха се разбили веднага от преминаването на много тежки камиони.

„За целта ще бъде разработен и оn-line калкулатор. Използвайки го превозвачите на такива товари ще могат много бързо да пресметнат каква такса е необходимо да заплатят за преминаването по пътната мрежа”, обясни ръководителят на проекта инж. Георги Златев от АПИ.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.