iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Соларните панели на бъдещето може да се полагат като спрей

Соларните панели на бъдещето може да се полагат като спрей 12_1418475467

Соларните панели на бъдещето може да се полагат върху керемидите под формата на спрей, вместо както сега да се монтират на покривите.

Учени от Университета на Торонто са изобретили нов начин за нанасяне на слънчевите клетки върху гъвкави повърхности, използвайки светлочувствителни материали, познати като колоидални квантови точки (CQDs).

Принтирани върху гъвкав филм, CQDs биха могли да се използват като покритие за всякакви видове предмети - от лаптопи до самолетни крила. Повърхността на един автомобил, например, може да произведе достатъчно енергия за три 100-ватови крушки. Научният пробив би могъл да доведе и до значително намаление на цената на соларните панели.

Два научни доклада, публикувани в журнала Advanced Materials and Applied Physics Letters показват, че методът може да се използва за гъвкави материали, без това да намалява ефективността на слънчевите клетки. Системата за полагане на соларния слой не е сложна. Тя може да се направи от накрайник за пръскане като тези във валцовите мелници, които охлаждат стоманата с вода, и няколко въздушни четки, закупени от обикновен бояджийски магазин.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.