iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Спрей измества шивачките

Дрехи от спрей

възможно е накой ден шивачите да станат ненижни, защотовече може да се правят дрехи със спрей.

Учени от Кралския колеж в Лондон и изследователи от компания Fabrican разработиха и създадоха течен спрей за дрехи. Така всеки би могъл  буквално да се облече  със съдържанието на спрея, както му се харесва. Но ще трябва да вничава, защото новият материал се нанася директно върху тялото и след като изсъхне, се превръща в тънък слой от тъкани, който може да се съблече, изпере и дори облече повторно, но не може да се поправя.

Спреят съдържа къси напречни връзки влакна и полимери, разтворени в специално течно вещество. Разтворът се изпарява малко след като докосне повърхността на тялото и при контакт с кожата се получава безшевна дреха.

Откритието  може да бъде пресъздадено в много цветове и могат да се използват различни видове влакна – естествени или синтетични производствени материали. Откривателите обясняват, че са искали да направят футуристичен, бърз и удобен материал.

Най-напред дрехите, направени със спрей, са показани на модното ревю „Наука в стил” в Кралския колеж. Изобретателите бързо и с вкус са преоблeкли любопитни доброволци в разноцветни тениски.

Течните дрехи вероятно ще предизвикат огромен интерес от страна на топ дизайнерите, защото освен отделни елементи, те могат да пуснат на пазара и цяла модна линия.

Спреят ще бъде полезен и на лекарите, защото ще  може да се използва за превръзки, без да е необходимо да се докосва самата рана.

Този нов продукт все още няма приложение в България, но нищо чудно скоро да започнем да си купуваме спрейове, вместо обикновените шити дрехи.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.