iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сървайвъри смениха археолозите на Кракра

Перник снимка: за хората и събитията- Сървайвър по пернишки

Сървайвъри превзеха пернишката крепост, докато работещите до вчера там млади археолози гостуваха на президента Георги Първанов в Гербовата зала.

На освободения терен на „Кракра” бе сложен финал днес на втория тур от екстремното състезание „Мисия лято”. Кметът Росица Янакиева връчи купата на най-добрия отбор по оцеляване „Сварог”. „Тангра”, „Перун” и „Велес” се наредиха съответно на следващите места в класирането след петте изпълнени мисии.

Специални призове почулиха пострадалите при първия „Сървайвър” Славян Славчев и Юлиян Кацарски.

Докато учениците вдигаха купата, техни връстници бяха гости в Президенството. Лично държавният глава Георги Първанов посрещна  участниците в археологическата експедиция „Кракра”-2011 и им връчи награди. Сертификати получиха 32-ма от младежите. Археологическата експедиция се провежда за четвърта година на крепостта и в местностите „Зарина нива” и „Св. Спас” . Тя е част от президентската иницатива „Съхрани българското” и е под патронажа на кмета Росица Янакиева. Това лято уникаСървайвър по пернишкилни древни находки търсеха 64-ма младежи. Сребърни монети и керамика са част от намерените от ученици и студенти предмети.

Първанов посрещна гостите си в Гербовата зала. Разказа им за символиката на герба и им показа ценностите в Президентството. Обясни им какво работят всички 150 служители в институцията. Младежи пък му подариха снимки от хорото, което той изигра на „Кракра” и изработен от самите тях  глинен съд. Занесоха и направен за случая пергамент с послание от експедицията.

 

Видео: dobrinite-news.com

 

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.