iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сурвакари от Пернишко дефилират в Дания

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Сурвакари от Пернишко участват в най-големия карнавал в Западна Европа, който се провежда в Дания.

В събитието се включват 25 000 участници и над 100 000 посетители. Сред тях са и легендарните сурвакари от Габров дол и концертната формация на Майсторите на танца.

Международните групи излязоха на дефиле по улиците на град Олборг днес. Целият град е почти отцепен, общият брой на всички участници достига около 130 000. След дефилетата, всички отиват в централния парк на града, където до полунощ има концерти, игри и състезания, разказва българският студент в Дания Атанас Ковачев, който е направил и снимките. 

Български делегации е имало и предишните години. Карнавалът напомня за този в Рио с умален размер и е голяма туристическа атракция за хора от цял свят. Има китайци, японци, африканци, араби, европейци, корейци и други нации. Нещо наистина удивително”.

Карнавалът в Дания за първи път е организиран през 1983 година. Всяка година темата е различна, като през 2011 г.  темата е "Зоологическа градина”. Карнавалът е с продължителност една седмица, като има детски карнавал, битка на международните групи, коронясване на най-добра група. Същинската част е днес, когато всички жители на града излизат да празнуват, всеки със свой костюм.

Редактор: Стояна Здравкова

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.