iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Световният ден на туризма беше отбелязан вчера

Световният ден на туризма беше отбелязан вчера 08_1409229846

На 27 август се отбелязва Световният ден на туризма. На тази дата през 1985 г. за първи път колективно е посетен Черни връх. На тази дата там е учреден Клуб на българските туристи по инициатива на Алеко Константинов.

По- късно, през 1899 година се създава и Първото българско туристическо дружество „Алеко Константинов“ и така се поставя началото на българското планинарство и туризъм. Само няколко години след създаването на Първото българско туристическо дружество и поставянето на началото на организираното туристическо движение и в Перник се създава негов клон, наречен „Голо бърдо“.

Милена Симова, експерт в Държавния архив Перник разказа за Радио и Телевизия Кракра, че в архива се съхранява богат документален и снимков материал за развитието на туристическата идея и като спортно- излетна дейност за клубовете, които са организирани към отделните дружества, историята на всички дружества на територията на Пернишка област в града. Идеята е, чрез създаването на организирано туристическо движение да се изучава България, нейните прекрасни природни дадености и богато културно-историческо наследство, да се възпитават гражданите й в най-ценните морални добродетели.

Източник: krakra.tv

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.