iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Тази нощ ще наблюдаваме т. нар. "синя луна", което се явява при пълнолуние

Тази нощ ще наблюдаваме т. нар. "синя луна", което се явява при пълнолуние 07_1435836005

Очакват ни две пълнолуния през юли, като първото пълнолуние е още тази нощ - 2 юли, а второто ще бъде на 31 юли. Това съобщава Московският планетариум, цитиран от ТАСС.

Тази нощ ще станем свидетели на рядко природно явление - на т.нар. синя Луна, информира Московския планетариум. Синя Луна е названието на второто пълнолуние в рамките на един календарен месец.

Повечето години имат 12 пълнолуния, появяващи се по веднъж на всеки месец, но в някои години се появяват по две пълнолуния в един месец. Тогава втората Луна се нарича "синя".

Явлението няма нищо общо с цвета на Луната, отнася се единствено до периодичността на фазите ѝ и се наблюдава веднъж на около две години и половина (средно 2,7154 години).

„Названието на астрономичното явление изобщо не означава, че ще видите Луната синя", пояснява ръководителят на комплекса Московски планетариум Ярослав Турилов.

Луната ще си изглежда, както и при всички други пълнолуния. Това е просто красиво образно название, заимствано от английския израз Once in a Blue Moon, което означава „рядко или никога".

Астрономичното събитие с красиво име обикновено се случва един път на две-три години. Астрономите го обясняват така: времето между две пълнолуния е 29,53 дни, което е малко по-малко от средната продължителност на месеца, затова приблизително на 2,7 години в календара се натрупва допълнително пълнолуние. То за пореден път ни напомня, че в годината може да има 13 пълни Луни вместо обичайните 12.

Миналия път времето на Синята Луна се падна през август 2012 година. Това беше моментът, в който започнахме да създаваме сайта Мегавселена и кръстихме рубрика на него. В нея сайтът публикува новини, които не намират място в другите рубрики, но са достатъчно интересни, за да присъстват при нас.

Следващото подобно събитие ще се случи през януари 2018 година. А тази нощ ви пожелаваме щастливи мигове със Синята Луна на небето.

Предишният подобен феномен е бил през 2012 година - на 2 и 31 август, а следващата "синя Луна" ще е през януари 2018 година.

Източник: cross.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.