iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Тежките форми на късогледство повишават риска от проблеми с очите

Тежките форми на късогледство повишават риска от проблеми с очите 02_1456221056

До 30 г. половината от населението на света ще е с късогледство, а всеки пети - с реален риск от загуба на зрение, като усилието човек да вижда ясно на далечно разстояние е на път да стане водеща причина за слепота. Тежките форми на късогледство повишават риска от проблеми като макулна дегенерация, катаракта, глаукома и отлепване на ретината, които водят до трайна загуба на зрението. А темпото, с което късогледството се увеличава, днес е много по-бързо, отколкото преди 30 г. Хората с тежко късогледство през 2050 г. ще са 7 пъти повече, отколкото през 2000 г., предупреждават британски учени. Те отдават опасното нарастване на променения от технологиите начин на живот.

Днес всички прекарват повече време в затворени помещения с недостатъчно естествена светлина и вторачени в близки обекти, каквито са мониторите. Особено лошо това се отразява на зрението на децата, смятат очните лекари. Те съветват родителите да проверяват редовно зрението на децата, да ги поощряват да излизат по-често навън, за да играят, и да се ограничава времето, което прекарват в четене на монитор и използване на електронни устройства като цяло.

При късогледство светлината не достига до ретината в задната част на окото. Вместо това лъчите се фокусират пред ретината, което води до замъглено виждане. Но и причинява увреждания, които може да допринесат за необратимо намаляване на зрението.

Статистическите данни показват, че късогледството и свързаните с това тежки заболявания са най-високи в страните, в които учебните програми натоварват децата с интензивно обучение, което ги принуждава да прекарват по-голямата част от времето си в затворени помещения.

Един допълнителен час на слънце всеки ден може да подобри зрението на децата. Когато сме навън, по естествен начин даваме почивка на очите си от продължителното концентриране върху близки обекти, което е типично за дейностите в затворени помещения, напомнят офталмолозите.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.