iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Том Ханкс и съпругата му Рита Уилсън са най-стабилната и просперираща холивудска двойка днес

Том Ханкс и съпругата му Рита Уилсън са най-стабилната и просперираща холивудска

Преди дни една от най-големите звезди на планетата Том Ханкс бе сниман да развява малък български флаг, подарен му от фен, докато дефилираше без съпругата си с български корени Рита Уилсън на премиера в Лондон, като приятният за патриотичните струни по нашите земи жест на Ханкс отново вкара в обращение досадното клише за “българския зет”.

Всъщност Ханкс вече е вкарвал в употреба наученото от своята съпруга в един от филмите, които направи със своя добър приятел Стивън Спилбърг преди около десетина години - “Терминалът”. Там Ханкс играеше гражданин на измислена малка република, попаднал в бюрократичен капан на американски терминал и принуден да живее неопределено време там. В измисления език на измислената страна бяха инкорпорирани няколко български думи, които Ханкс произнесе със своя добре познат комично-драматичен маниер. Най-запомнящ се бе моментът, в който ядосаният персонаж на Ханкс отронва родната класика “Мамка му!”.

Том и съпругата му Рита Уилсън са най-стабилната и просперираща холивудска двойка днес. Бащата на Рита се казва Хасан Халилов Ибрахимов (1920- 2010), роден в гръцко село, който се мести със семейството си в България в края на 20-те. След Втората световна война Ибрахимов емигрира в САЩ, където се жени за гъркинята Дороти. Когато става американски гражданин през 1960 г., Ибрахимов, който е приел православието на сватбата си, сменя и името си на Алън Уилсън, приемайки за фамилия наименованието на улицата, на която живее семейството му - “Удроу Уилсън”. Класическа история за търсенето и постигането американската мечта. А Том Ханкс е едно от най-разпознаваемите и обичани лица на Чичо Сам и въплъщение на безграничните възможности за успех в Щатите.

Ханкс се ражда в златния щат Калифорния преди 59 години в семейството на медицинска работничка и готвач. В жилите му тече английска, германска и португалска кръв. За разлика от много големи звезди той се оформя като актьор с потенциал сравнително късно, а в колежанските си години дори не може да си уреди дребна роли в местните пиеси, няма особен опит и не се ползва с репутацията на популярен младеж.

През 80-те Ханкс все пак постига успех с ролите си в няколко комедии и по всичко личи, че ще бъде един от онези забавни американски актьори, които развличат публиката с гегове и лежерен хумор. През 90-те обаче кариерата му предприема радикален завой, а Ханкс става най-могъщият драматичен актьор на десетилетието. Печели два последователни “Оскара” - за главна мъжка роля с гей драмата “Филаделфия” през 1993-та и с шедьовъра и културен феномен “Форест Гъмп” от 1994-та. Вторият филм се превръща в грандиозен успех, а Ханкс става най-разпознаваемото холивудско лице. Ролята на леко умствено изостаналия добряк Форест, който преминава през американската история от втората половина на XX век и след серия от иронични случайности се превръща в магнат и вдъхновение за милиони, не оставя никакви съмнения за монументалния талант и несрещаната досега харизма на мистър Ханкс. След “Форест Гъмп” той влиза в брутално силна серия от финансово и критически успешни филми като “Аполо 13”, “Спасяването на Редник Райън”, “Зелената миля”, “Корабокрушенецът”, а паралелно с това озвучава и главния герой в революционната компютърна анимация “Играта на играчките”. Ханкс се пробва и като продуцент и режисьор, вдъхновен от своите плодоносни колаборации и приятелства със Стивън Спилбърг, Рон Хауърд и Робърт Земекис.

Той е един от най-естествените и интелигентни звезди на Холивуд, с огромен речников ресурс, остроумни отговори и шоуменски талант. Гостуванията му при Летърман, Лено, Джими Кимъл и други се превръщат в попкултурни сензации.

Ханкс е гаранция за успех. Той е четвъртият най-доходоносен актьор на планетата, филмите с негово участие са инкасирали общо над 4,3 милиарда долара в САЩ и около 8,5 милиарда долара глобално. Том е световна културна икона и универсален любимец, харесван както от каймака на критиката, така и от работническата класа. Той е перфектната филмова звезда.

Отново влиза в света на конспирациите с “Ад”

През октомври ще бъде готов за офанзива в кината в страната и по света дългоочакваният нов филм с Том Ханкс “Ад”. След финансовия успех на “Шифърът на Леонардо” и “Ангели и демони” прочутият режисьор Рон Хауърд(”Аполо 13”, “Красив ум”) и мегазвездата се обединиха, за да екранизират другия голям бестселър на Дан Браун - “Ад”, излизал и в България. Носителят на две награди “Оскар” Ханкс отново ще се превъплъти в образа на професора символист от Харвард Робърт Лангдън, който най-много обича да се потапя в древни мистерии и конспирации с религиозен оттенък.

Том е благодат за всеки режисьор

Благодарен съм за приятелството си с Том, нашето сътрудничество изобщо не се усеща като работа. Вече толкова години правим филми и телевизионни проекти заедно и до голяма степен техният успех се дължи на него. Том е един от онези актьори, които абсорбират цялото зрителско внимание още с първото си влизане в кадър. Той не е актьор тип мачо като Пачино, Де Ниро или Джак Никълсън, но е водещо присъствие с магнетично излъчване и разбира се, грандиозен талант да играе както обикновен човек, така и ярка и уникална личност. Том е благодат за всеки режисьор.

Стивън Спилбърг, режисьор

Едно от най-големите сърца в Холивуд

Всички знаят, че Том е един от най-добрите американски актьори на нашето време, но аз искам да кажа и за неговото изключително голямо сърце. Земни, скромни и интелигентни хора като него не се срещат толкова често, със сигурност той е рядък скъпоценен камък в съкровищницата на Холивуд. Докато снимахме “Войната на Чарли Уилсън” заедно научих толкова много от него. Голям, голям човек.

Джулия Робъртс, актриса

Да го гледаш как играе е удоволствие и урок едновременно

Едно от най-качествените ми преживявания в професията бе, когато с Том играхме заедно в драмата “Филаделфия” под режисурата на Джонатан Дем. После той напълно заслужено спечели втория си “Оскар”. Том потъва в персонажа напълно, методите му са безупречни, но се постигат с талант и невероятно количество труд. Малко хора са по-отдадени на ролите от него, въпреки че отстрани изглежда толкова лесно. Особено когато го прави той. Да го гледаш как играе, как се трансформира в образ е едновременно удоволствие и урок за всеки в този бизнес. А и извън него.

Дензъл Уошингтън, актьор

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.