iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Търсят авторите на Библията с компютър

Перник снимка: за хората и събитията - Библия

Израелски учени създали компютърен алгоритъм, който анализира текста на Библията, за да определи различните й автори, съобщи "Дискавъри".

Програмата не може да назове конкретните имена, но посочва кога даден пасаж е написан от повече от един човек и откъде е поел нов автор. Това става, като се сравняват набори от синоними заедно с употребата на предлози и други служебни думи. Така се идентифицират два основни стила - църковен и лаически.

Учените от университета Бар-Илан са тествали алгоритъма с две книги от Стария завет - на пророк Йеремия и на пророк Йезекиил. Те размесили текстовете, а алгоритъмът успял да ги разграничи с 99 процента точност.

Алгоритъмът може също да ускори сравняването на текстове, като използва критерии, които не подлежат на интерпретиране, т.е. той може да игнорира самото повествование, или какво е имал предвид авторът. Той може също да улови по-фини нюанси от хората в употребата на думите.

Думата Библия произлиза от гр. bjblia "книги". Съответният еврейски термин, използван в Св. Писание, се среща за първи път още в старозаветно време, а в християнската църква терминът Библия се употребява от края на І в. Християнски синоними на думата Библия са: "Писание",  "свети писания" , "Свещени писания". ,

Библията е боговдъхновеното Слово Божие и е решаваща част от Божието Самооткровение на човечеството. Старият Завет разказва за историята на това откровение от сътворението до епохата на пророците. Новият Завет ни предава разказа за раждането и живота на Иисус Христос, както и писанията на Неговите апостоли. Той също включва част от историята на ранната Църква и полага основите на църковното апостолско учение. Тези писания са били четени в църквите още по времето, когато са били написани, а най-ранния списък на всички новозаветни текстове може да бъде намерен в тридесет и третото правило на поместен църковен събор, проведен в Картаген и в откъс от едно писмо на Св. Атанасий Александрийски от 367 година. И двата източника изброяват всички познати ни днес книги на Новия Завет без изключение.

Каноничните книги на Библията са 39 книги на Стария Завет и 27 книги на Новия Завет (съставляващи съвременната канонична Библия), които Църквата признава изцяло боговдъхновени. Редом с тях съществуват така наречените апокрифни книги, невлизащи в каноничната Библия. Така католическият старозаветен канон наброява 45 книги, еврейският и протестантският - само 39.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.