iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Ученици излизат с плакати в училищата срещу опасни селфита

Ученици излизат с плакати в училищата срещу опасни селфита 03_1457594807

Как да си направиш селфи на толкова страшно и опасно място, че всички във Фейсбук да ахнат от завист. Това е новата мания сред тийнейджърите, която постоянно взима нови жертви, като на 12 февруари момче от Пловдив се размина на косъм със смъртта, след като се опита да се снима върху локомотив, но попадна под волтова дъга. Без малко да се превърне в огнено кълбо и 16-годишната Марияна от Димитровград, която реши да се увековечи на джиесема си до покрива на вагона в събота. Тя бе приета с 51 процента изгаряния в Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. Направена й е една операция, предстои й втора.

Специален апел към всички младежи, които си вдигат адреналина като Марияна, отправи чрез "Стандарт" началникът на Клиниката по изгаряния в УМБАЛ "Св. Георги" д-р Красимир Янев. Той призова във всяко училище на входа да има плакати с надпис "Не на екстремните селфита!". "Нека младежите да прекратят тази вредна практика. Някои имитират Батман, други Спайдермен, но не може да си представяме, че сме супергерои и че летим. Екстремната селфи мания е грижа на цялото ни общество и то трябва да се пребори с този проблем. Подобна авантюра може да доведе до много страдания на цялото семейство. Предпочитам по магистралата да гледам дете или майчини очи да кажат "Не прави селфи върху вагоните", призова доц. Янев.

Той обяви, че спешно се търси кръв за 16-годишната Марияна. Момичето е А положителна група и му предстоят операции, за които ще се наложи преливането на кръвна плазма. От болницата призовават всички, които искат да дарят кръв, да го направят в Районния център по трансфузионна хематология на бул. "България" 234 Б и в РЦТХ в Хирургичния блок на УМБАЛ "Свети Георги" на бул. "Пещерско шосе" 66. В същото време Живко Русев, учителят по български език и литература в СОУ "Любен Каравелов", където учи Марияна, призова във Фейсбук всички от 18 до 65 години, да дарят кръв за момичето. Акцията ще бъде днес от 9 до 14 ч във физкултурния салон на училището.

Инцидентът с огненото селфи стана на гара Север в Димитровград. 16-годишната ученичка отишла с две свои приятелки от квартал "Марийно" на гарата. Момичето се качило по стълбата на вагона до покрива и се изправило, за да направи селфито. Казало "Тук е много хубаво". В този момент обаче било покосено от токов удар и паднало на земята. Момичето е обгорено от волтова дъга, вследствие на което е с 51 процента изгаряния на тялото и е в термичен шок. По-сериозни са раните на двата крака и лявата й ръка. Все още има опасност за живота й. В понеделник е била направена първата оперативна интервенция - пластика на долен крайник, а скоро ще бъде направена втора. Повърхностни изгаряния има по лицето. Все още е в термичен шок и има опасност за живота й. С ретроградна амнезия е и не си спомня нищо от инцидента. Според съседи от квартала момичето живее в приемно семейство. Тя е настанена със съдебно решение. Институциите казват, че приемните й родители нямат вина за случилото се. Според преподаватели Мариана е дете със специални образователни потребности и е в десети клас.

В края на февруари от пловдивската болница бе изписан 14-годишният ученик, който бе приет двадесетина дни по-рано с 55% изгаряния след опит да си направи селфи върху влаков локомотив, където го ударила волтова дъга.

Момчето вече е изписан за домашно лечение в добро състояние. Белезите по лицето му обаче ще останат за цял живот, няма начин на 100 процента да бъдат заличени, твърдят лекари.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

05-Декември-2015

06-Декември-2014

05-Декември-2014

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com